Afgelopen paasdagen zijn er weer vele pesachvieringen geweest. Over de hele wereld werden maaltijden gehouden om de bevrijding uit de slavernij te vieren. Voor sommigen is het vooral een culturele viering en voor anderen is het een diepe, betekenisvolle ervaring.

Joden die in Jezus geloven, geloven dat niet alleen hun erfgoed dan centraal staat maar dat het ook diepe betekenis heeft voor hun geloof in Jezus. Zij geloven dat Jezus het Paaslam is dat eens en voor altijd is geofferd en hen bevrijd heeft van de zonden, van alles wat hen weg houdt bij een liefdevolle relatie met God.

Dit feest die door alle Joden gevierd wordt is een prachtige kans om de vrijheid die in de Messias gevonden wordt te delen met zowel Joden als niet-Joden.

De volgende hoogtepunten uit de afgelopen tijd door evangelisatieteams georganiseerd:

  • Ergens in Wit Rusland hebben 77 joodse mensen het evangelie mogen horen tijdens een Sedermaaltijd. In Odessa (Oekraïne) zijn 25 joodse mensen en 16 anderen tot geloof gekomen. In Moskou was de kamer volgepakt tijdens de viering. Van de 145 mensen die aanwezig waren, waren er 50 joods. Vijf van hen kwamen tot geloof.
  • In Noord-Amerika heeft een Joodse gelovige student gezegd, op de campus van de universiteit waar hij samen met een groep Joden een Thora studie deed over de betekenis van de Afikomen, dat hij geloofd dat dat stukje symbolisch Jezus is. De rabbi was zeer geïnteresseerd en zei: “dat maakt een hoop duidelijk”. De Afikomen is een stuk Matze (ongezuurd brood) dat gebroken wordt vóór de hoofdmaaltijd en die wordt gewikkeld in een doek en verborgen. Na de maaltijd mogen de kinderen het gaan zoeken en wordt het verdeeld.

Ik heb ook weer een aantal (10) pesach-vieringen mogen verzorgen. In Arriën en ook daarbuiten, waarvan één in Zwolle o.l.v. de Joodse evangelist Asaf Pelled. Zie hiervoor ook de fotoreportage bij dit artikel.

Namens Yachad,

Inge Rozema

P.S. als u ook deze bijzondere maaltijd wilt ervaren, neem dan contact op!