Werkbezoek.
Tijdens het werkbezoek in mei werd de Yachad delegatie geconfronteerd met de druk die dagelijks in Israël door velen wordt ervaren: er is geen vrede en tegenstellingen laaien zo maar op. We waren de eerste dag al getuige van een schietpartij. Dat gebeurt een paar keer per dag, zo vertelde men ons. Nog afgezien van de voortdurende dreiging van raketten en brandballonnen uit de Gazastrook. Hoe gaan Messiasbelijdende Joden om met de provocaties? Welke beweging vormen zij in de samenleving? Hoe leggen zij de contacten met Palestijnse christenen? En hoe kunnen wij als Nederlandse gereformeerde christenen hen helpen die tegen de verdrukking in, het heil dat Jezus geeft blijven uitdragen? Een werkbezoek heeft altijd veel vervolg nodig. Onze krachten als bestuur zijn beperkt. U leest elders in deze nieuwsbrief hoezeer onze interne capaciteit op de proef wordt gesteld door ernstige ziekte van bestuursleden. Bidt u mee dat we het werk kunnen doen zoals van ons verwacht mag worden?
Groeien.
Op allerlei manieren zijn MBJ (Messiasbelijdende Joodse) gemeenten bezig in de Israëlische samenleving de betekenis van Jezus’ liefde voor de wereld uit te dragen. Vaak door praktische hulp aan mensen die het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden: nieuwkomers die moeten integreren, vluchtelingen e.d. Maar ook soldaten die afzwaaien en een heftige periode achter zich moeten laten waarin geweld en tegenstand aan de orde van de dag waren. Messiasbelijdende jongeren in het leger zijn niet zelden tekens van hoop omdat ze verder mogen kijken dan wat voor ogen is. Verschillende organisaties voorzien hen van materiaal. Ook de nu erkende MBJ school in Jeruzalem, Makor Hatikva, is een bron van hoop.
Zowel de jongeren als de ouders vormen een sterk geheel dat Gods liefde in Christus kan tonen en doorgeven. De dialoog tussen Joodse en Palestijnse christenen krijgt nieuwe impulsen door het werk van Musalaha, dat ook degelijke theologische boeken uitgeeft over de vraagstukken die hun verdelen: de landbelofte, liefhebben van je vijand, gebruik van geweld. Hoe kan het politiek altijd aanwezige conflict toch het geloof in Christus als de Levende verdiepen? Er is gebed nodig voor al die activiteiten; de mensen die daar geestelijk en verwachtingsvol mee bezig zijn. God werkt daar onder zijn oude volk. En het is mooi daar bij betrokken te zijn.
Yachad (samen. . . )
MBJ gemeenten vormen een kracht in de samenleving. Toch is het geen politieke beweging. Misschien zien christenen in Israël wel scherp hoezeer vrede in de samenleving een zaak is van de Geest van Jezus. Die moet doorwerken in persoonlijke levens. En dat is een grote uitdaging die veel energie opslorpt. Maar ook gééft. Dan komt samenbundeling op de tweede plaats. De MBJ gemeenten waar Yachad contact mee onderhoudt vormen wel een verband, maar daar kan weinig tijd aan gegeven worden. Voor hun onderlinge versterking is wel veel te zeggen, maar toch krijgen interne contacten en buitenlandse meer prioriteit. Dat is een nood waar we samen een weg in willen zoeken. Een goede balans is nodig en mogelijk kunnen we vanuit ook onze wereld daar wel een samenbindende kracht in zijn. Wilt u daarvoor ook met ons meebidden?
Intensieve dagen
We gingen 10 dagen intensief om met zowel enkele MBJ gemeenten als met mensen die leiding geven in de MBJ beweging. 1200 km reisden we. We ontmoetten velen. Er is heel wat versnippering. En er zijn ook binnen de MBJ beweging wel flinke verschillen. Niet alleen in “ligging” (zie hierna), maar ook meer fundamenteel. Het contact dat Yachad al jaren heeft met de Voice in the Wilderness gemeente in Jeruzalem werd twee jaar geleden, vlak na het vorige werkbezoek, enorm beproefd door het ongeluk dat ds. Tony Simon in Irak overkwam. Nu konden we hen weer ontmoeten. De gemeente dreigde een speelbal te worden van andere MBJ groepen. Maar gelukkig is er nieuw uitzicht. Met Dona Simon gaat het goed. Eén zoon heeft haar enorm geholpen en de oudste zoon Josh komt met zijn gezin, nu ook naar Jeruzalem om de gemeente te gaan ondersteunen. Bidt u mee dat God deze ontwikkeling in goede banen leidt?
Werk aan de winkel.
Voor Yachad is er werk aan de winkel. Voice in the Wilderness krijgt nieuwe kansen nu Josh Simon naar Jeruzalem gaat. We maakten een begin met het ondersteunen van deze nieuwe ontwikkeling. De onder ds. Simons leiding breed uitgewaaierde activiteiten van de kleine gemeente zijn opnieuw geordend. De Irak- missie is overgenomen door Mark van Niekerk uit Zuid-Afrika en de oude-stadsevangelisatie ging door onder leiding van Lisa en Dona. Het interne pastoraat en de interim-leiding bleven ook verzorgd door een oudste. Dat geheel wordt de komende tijd versterkt doordat Josh uit Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist.
Josh heeft al de nodige bagage en zal in juli en augustus verder worden getraind in London (CWI). Daar kan hij kennisnemen van al het evangelisatiewerk dat wereldwijd, ook in Nederland, onder Joden plaatsvindt door hen die Christus al eerder leerden zien als de Messias van Israël. Daarna komt hij naar Yachad om over de plannen in Jeruzalem verder te praten. Nieuwe mogelijkheden dus, waar we actief op inspelen. Bidt u mee dat we hierin door onze hemelse Vader worden geleid?
Veel gaande in Israël
Wat is er veel gaande onder het oude volk van God! Messiasbelijdende Joden zijn enorm actief in het leggen van relaties met zowel de Joodse orthodoxie als de vele seculiere Joden en – niet te vergeten – de toeristen. Ook vanuit GKV gemeenten gaan velen op reis om iets van Israël te proeven. Yachad wil al die predikanten en groepen graag informeren over de Yachad contacten met Messiasbelijdende Joden en hun organisaties. Als toerist zie je nu eenmaal niet zo heel veel van de dynamiek in het land. Reizigers zijn vaak meer gericht op het land, de sfeer van de monumenten en opgravingen die ons herinneren aan de turbulente tijden van het Joodse volk. Tijdens het werkbezoek was duidelijk dat er nog steeds veel gaande is, ook dat Christus zijn oude volk niet vergeet. Alleen dat al geeft moed en wakkert ook de liefde aan die Gods liefde weerspiegelt.
Met de nieuwe vertegenwoordiger van het Centrum voor Israël studies (CGK/Hogeschool Ede) in Israël is kennisgemaakt. Albert Groothedde is doende de Joodse context van de gelijkenissen van Jezus te verhelderen. Dat geeft mogelijk ook nieuwe inzichten waarmee de relatie met de orthodoxe groepen verder ontwikkeld kan worden.
Juni 2019
Douwe Slot