Samen op weg: Joodse christenen en heidenchristenen
We vierden Sjavoeot/Pinksteren. Startschot voor de kerk om uit de startblokken te komen.
Apostelen komen in beweging, voeren de instructie van Jezus uit: ‘Ga op weg, maak alle volken tot mijn leerlingen’. Joodse discipelen trokken de wijde wereld in om het goede nieuws aan de volken bekend te maken. De Geest gaat de volle oogst binnenhalen.
Dat was al Gods inzet bij Abraham: ‘Ga op weg, door jou zal Ik alle volken op aarde zegenen’. In de grote opdracht (het zendingsbevel) hoor ik die woorden terug: ga op weg, ga naar de volken toe. In Handelingen 10 wordt het Pinksteren 2.0, toen Petrus het visioen van de onreine dieren kreeg, Cornelius ontmoette en de Geest ook over heidenen kwam. Gods beloofde zegen aan Abraham zet zich door.
Maar vergeet niet waar Pinksteren begon: in Jeruzalem, de godsstad hier beneden. Waar de bronnen van heil ontspringen. Aanvankelijk bestond de kerk alleen uit Joodse volgelingen van Jezus. Toen kwamen er christenen uit de volken bij. Zij worden geënt op de edele olijf. Dat schept een bijzondere verbondenheid met het Joodse volk. Er zal bij christenen uit de volken iets moeten doorklinken van wat Ruth tegen Naomi zei: ‘Uw volk is mijn volk’. Van het Joodse volk en de Joodse apostelen kregen we het evangelie van Jezus Messias. De kerk uit de volken krijgt de taak een wederdienst te bewijzen: het Joodse volk jaloers maken op hun eigen Messias.
In deze tijd komt daar iets bij. De situatie in Israël en Gaza vraagt om gebed. Lastig in een sterk gepolariseerde tijd met massale demonstraties en studentenprotesten aan universiteiten. Ook in de kerk lopen de meningen over de oorlog in Gaza sterk uiteen (zoals het overzicht in het Jaarboek van de Nederlandse Gereformeerde Kerken  2024 op p. 227 signaleert). Dan maar liever het bidden achterwege laten? (zoals her en der gebeurt). Toch zou dat niet goed zijn. Het antisemitisme laait wereldwijd op. Joden in Nederland voelen zich onveilig. Achter de haat van Hamas, Hezbollah en Iran schuilt een geestelijke strijd. De vrouw die het Kind gebaard heeft (Openbaring 12), mag nergens veilig zijn. Als het waar is dat God zijn uitgekozen volk niet heeft verstoten en Joden de geliefden omwille van de aartsvaders zijn (Rom. 11:2,28), is de kerk ook vandaag geroepen voor het Joodse volk te bidden. Te bidden voor de gegijzelde burgers in Gaza, voor jonge militairen die hun dienstplicht vervullen (inmiddels zijn meer dan 500 gesneuveld). Te bidden voor de militaire leiding in Israël, dat zij het oorlogsrecht respecteren. Te bidden voor de bevolking van Gaza die zucht onder het Hamas-bewind dat zichzelf verrijkt en miljoenen investeerde in eindeloze ondergrondse tunnels, militaire infrastructuur doelbewust onderbrengt bij civiele infrastructuur, burgers gebruikt als menselijk schild en vervolgens burgerslachtoffers effectief inzet voor propaganda doeleinden.
Wat mij betreft alle reden om het Joodse volk niet te vergeten in onze gebeden en in het bijzonder ook onze Joodse broers en zussen (in en buiten Israël) aan de HEER op te dragen.Heer, geef vrede aan Israël en Gaza.
Geef dat er verzoening komt.
Hoop door Jezus Christus, Zoon van David.
Ontferm U over alle kinderen van Izaäk en Ismaël.
Kom met Uw rijk van gerechtigheid en shalom.
Jan-Henk Soepenberg
Predikant NGK Assen-Zuid, voorzitter YachadVoorstel Yachad/NGK Ommen-West op synode NGK
De Nederlandse Gereformeerde Kerken doen momenteel niets om een relatie met het Joodse volk te onderhouden, in tegenstelling tot andere kerken. Zo heeft de Protestantse Kerk in Nederland de ‘onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël’ in de kerkorde opgenomen. En de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten hebben alle drie een landelijke commissie die zich bezighoudt met het volk Israël. Samen met de NGK Ommen-West heeft Yachad daarom een brief geschreven aan de synode van Deventer 2023. De eenwording van de GKV en NGK was een goede reden om hier aandacht voor te vragen. Aanleiding was daarbij het feit dat Yachad niet langer een commissie is van de NGK Ommen-West en daarmee haar kerkelijke inbedding was kwijtgeraakt. De GKV synode Berkel en Rodenrijs 1996 had de kerk van Ommen-West  aangewezen om de landelijke deputaten Betrekkingen Buitenlandse Kerken over de contacten in Israël te infomeren. Bovendien was ook op de Landelijke Vergadering Zeewolde 2014 positief over de band met het Joodse volk gesproken. Maar het bleef toen bij woorden, het bleek moeilijk een keuze te maken voor een specifieke stichting of commissie om dat vorm te geven. Vandaar dus het voorstel van Yachad/Ommen-West aan de synode van de herenigde kerken om aandacht voor het Israëlwerk te vragen. Met name lijkt het Yachad logisch om te onderzoeken of  participatie van de NGK in het Centrum voor Israëlstudies (CIS) mogelijk is.  Dan sluiten we aan bij wat is opgebouwd door CGK, GZB (PKN) en de vGKN (Gereformeerde Kerken die niet met de PKN meegingen). Concreet werd de synode voorgesteld om twee mensen aan te wijzen als ‘verkenners’, één vanuit Yachad en één vanuit de Theologische Universiteit Utrecht.
Echter, het voorstel van Yachad/Ommen-West werd door de synode als niet-ontvankelijk beschouwd, omdat een plaatselijke kerk niet in z’n eentje voorstellen aan de synode kan voorleggen. De synode moedigt Yachad aan om die verkenning toch te beginnen. Dan kan het, als minimaal zeven kerken dat voorstel ondersteunen, toch tijdens de volgende synode op de agenda komen. Hoewel Yachad liever had gezien dat de verkenners ‘kerkelijk gemandateerd’ zouden worden, gaan we hier zeker mee aan de slag.

Yachad-dienst: Israël dichtbij
Het Joodse volk is er nog altijd, in Israël en in de verstrooiing, ook in Nederland. God zoekt ook nog steeds het hart van de kinderen van Israël. In de Verenigde Staten, in Israël, ook in Nederland. Als kerken van voornamelijk gelovigen uit de volken boeit ons dat. Yachad vindt het belangrijk dat we ons daarvan bewust zijn, van het bestaan van het Joodse volk, en dat de boodschap van het evangelie om te beginnen geadresseerd is aan dit volk. Dat boek kan nog niet dicht! Om dit zichtbaar te maken voor de gemeente kun je Asaf Pelled uitnodigen om een dienst te leiden. Hij is een messiasbelijdende Israëli en spreekt goed Nederlands. Hij werkt als evangelist onder Joodse Nederlanders en Vlamingen. Hij werkt in heel Nederland en organiseert soms een campagne in Amsterdam en Antwerpen. Dan spreekt hij ook Israëlische toeristen en jongeren aan over Jezus. Hij is in dienst van International Mission to the Jewish People in Londen. Yachad steunt hem en zijn werk financieel.
Als u Asaf uitnodigt, komt hij preken over een van de Joodse feesten, zoals Pèsach (goede vrijdag / pasen), Jom Kippoer (grote verzoendag), Sjavoe’ot (wekenfeest / pinksteren), enz. U mag kiezen. Hij vertelt hoe de bijbel over zo’n feest spreekt en hoe messiasbelijdende Joden het vandaag de dag vieren. Inge Rozema uit Ommen helpt u om niet alleen te horen maar ook te proeven. Elk feest heeft zijn eigen smaak. Vooral de pèsachmaaltijd spreekt boekdelen! Als u dit een keer wil meemaken, trek je preekvoorziener aan zijn jas en laat haar of hem overleggen met ds. Ruud ter Beek, Leusden. Hij organiseert zulke diensten voor Yachad. Schrijf hem via Beek1952@kpnmail.nl. Of bel: 06-45658082.

Asaf Pelled
De Joodse evangelist Asaf Pelled ervaart de lastige situatie waarin Joden, ook in Nederland, zijn gekomen als een extra ingang voor gesprek met Joden bij zijn werk. In de afgelopen tijd kreeg hij versterking van een 2e werker voor Nederland en België, nl Wim Rechterschot. Daar werkte hij al langer mee samen.  Nu de oorlog rondom de Gazastrook, die ook Asafs’ familie niet onberoerd liet, voortduurt is het ook goed te beseffen dat de wereld verlossing nodig heeft van haat en vijandschap. Partnerorganisaties als Israël en de Bijbel ervaren dat ook bij hun doorgaand werk (luister bijvoorbeeld:  https://www.israelendebijbel.nl/nl/ib-podcast-detailpagina/2024/05/06/israel-na-7-oktober-gekwetst-en-veranderd?originNode=1097).

IMJP Nederland
De inspanning van International Mission to the Jewish People (IMJP) om een Nederlandse afdeling op te richten zijn vertraagd, o.a. door de discussie die vanuit IMJP werd gevoerd over het initiatief. De geïnteresseerde partijen in Nederlands wachten nu nadere initiatieven vanuit Londen af.

De Voice Wilderness gemeente
Nadat voorganger Josh Simon zijn periode in het leger had voltooid, is de Kolba Midbar gemeente weer regelmatig bijeen rondom het Woord van God. De gebeden voor elkaar zijn geïntensiveerd. Er blijft veel spanning in de Israëlische samenleving. Het is ook belangrijk dat wij om hen heen staan door gebed en meeleven.

Steun aan Israël
Het Yachad bestuur besloot om steun te geven aan projecten van 2 stichtingen die goed werk doen voor schoolkinderen (https://yadelie.org/?lang=nl) en voor door de oorlog getraumatiseerde kinderen in het zuiden van Israel ( https://yadlami.com/hulp-in-het-zuiden/)

Website en beheer
Het bestuur is blij dat Jarno uit Ommen, een specialist in ICT, bereid is gevonden om mee te denken in het updaten en toegankelijker maken van onze website. Jarno dankt God dat Hij hem op deze manier inzet. Jarno vindt het prachtig hoe God zo een verscheidenheid aan gaven en talenten aan Zijn kinderen, alleen al binnen Yachad, toebedeeld en ze, een ieder persoonlijk, op zo’n unieke manier gebruikt. We zullen eerst aan de slag gaan met het beter functioneren van de huidige site, in de tweede fase gaan we de site zelf vernieuwen.

Financiën
Financieel gezien hebben we als Yachad een goed 2023 mogen zien. Er zijn veel particuliere
giften binnen gekomen afgelopen jaar: ruim € 3.000! Daar zijn we als Yachad dankbaar voor.
Ook de kerken – vaak via hun diaconie – hebben in 2023 gezorgd voor een flink bedrag: ruim € 7.000. De steun van kerken en particulieren bemoedigen ons bestuur om financieel de broeders en zusters in zowel Nederland als in Israël te blijven ondersteunen om Jezus als hun Messias te leren kennen. Veel middelen van Yachad gaan naar Stichting Werkers in de
Wijngaard (www.werkersindewijngaard.nl). Deze stichting heeft als doel het evangelie van Jezus Christus wereldwijd te planten, waaronder het Joodse volk. Wij nemen als Yachad ook actief deel aan internationale conferenties zoals LCJE (Lausanne Conference on Jewish Evangelism).
Momenteel is het een grote uitdaging om bij de Rabobank de ten naamstelling van onze bankrekeningen te wijzigen van GKV Ommen-West naar Stiching Yachad. In oktober-november 2023 werden alle papieren ingeleverd bij de Rabobank Hardenberg, maar tot begin juni 2024 kregen we nog geen enkele reactie, noch per mail, noch per telefoon. Maar…de aanhouder wint zullen we maar hopen. Als nieuwe penningmeester in ieder geval een uitdaging dit geregeld te krijgen. Dank voor al uw support en financieel meeleven.