Nieuwsbrief  Yachad oktober 2024

Meditatie Gods oogappel aangevallen en beveiligd

Het optreden van de profeet Zacharia is op bijzondere wijze door God getimed. De datering van zijn profetie laat zien: in het 2e jaar van Darius begint dat, dat is het jaar 520 v. Chr., waarin Joodse ballingen toestemming kregen de tempel in Jeruzalem te herbouwen.
Zacharia is daarmee een profeet van de toekomst. Dat kleurt zijn profetie.
Het is in die situatie dat God alsnog terugkomt op het wrede optreden van de vijanden van Israël. Ze hebben Jeruzalem geplunderd, kort en klein geslagen. De HEER kan dit niet onbestraft laten. Waarom niet? Ze kwamen aan zijn oogappel!

Zou dat vandaag anders zijn? Paulus zegt: Joden zijn als nakomelingen van Abraham geliefden om der vaderen wil. Achter het haten van ‘de zionistische entiteit die als een kankergezwel moet worden vernietigd’ – aldus de leiders van Iran – schuilt een geestelijke strijd. Evenals in het wereldwijd herlevend antisemitisme. Is het niet een hedendaagse aanval op Gods oogappel?

Aan de andere kant laat juist de profeet Zacharia dat de toekomst van Jeruzalem ligt in uitbreiding van Gods zegen aan Abraham. Zacharia ziet in het ‘derde visioen’ (2:5-16) dat het toekomstige Jeruzalem een ópen stad zal zijn, een stad zonder muren. De HEER zelf zal een ring van vuur rondom die stad zijn. In die stad is plaats genoeg voor iedereen. Het wordt een stad van grootse afmetingen. Er moeten veel mensen kunnen wonen.
Die twee dingen gaan samen: een stad zonder muren en veel mensen. Want veel volken zullen met de HEER worden verbonden. Op een nieuwe manier in Jeruzalem mogen wonen.
Een open stad, zonder muren – ik denk aan Paulus’ onderwijs over het neerhalen van de scheidingsmuur tussen het Joodse volk en de heidenvolken (Efeziërs 2:11-22). Het wonder dat heidenvolken mogen toetreden, mede erfgenamen mogen worden van Gods belofte aan Abraham. Zich daarom ook Gods oogappel mogen weten.

Er staat veel op het spel bij het voortbestaan van het volk van Abraham: het is God om de wereld te doen. Laten we in deze roerige tijden bidden om vrede, verzoening, heling van wonden. Bidden om de vrede voor Jeruzalem. Maar dan wel als een stad die niet langer ommuurd is. Waar plaats blijkt te zijn voor Joden, Palestijnen, Arabieren, Nederlanders. Dat God in dit weidse Jeruzalem volken met elkaar mag verbinden in Jezus Christus. Hij toch in het bijzonder is Gods oogappel.

Jan-Henk Soepenberg
(voorzitter Yachad)

Hartenkreet
Juist in deze tijd, nu de staat Israël in oorlog is met terroristen in de omgeving en in eigen land, is het belangrijk om Joden en Palestijnen met elkaar te laten doorgaan om oplossingen te zoeken voor het sinds het ontstaan van de staat bestaande (latente) conflict. Tal van initiatieven zijn genomen. Resoluties zijn aangenomen, akkoorden gesloten en uitwisselingen georganiseerd. Maar voortgang wordt wreed verstoord door extremistische uitingen aan beide kanten en nu door extreem geweld. Het kwaad daarvan lijkt greep te hebben op deze wereld en bedreigt alles wat aan goeds is bereikt. Kunnen mensen nog verder als de wapens zwijgen?  Alom is er pessimisme en tegelijk de noodzaak toch verder te komen. Ons meeleven moet niet van een mening afhangen. Wij zijn geroepen om voorbede te doen en het land en zijn bewoners en bedreigers aan God op te dragen. Alleen door Hem is vrede te verwachten, omdat Hij het heeft beloofd vrede te brengen. Dienst aan Hem is een eerste roeping.

Dagboek bij de Joodse najaarsfeesten 2024
Er is weer een nieuwe versie van het Dagboek bij de joodse najaarsfeesten beschikbaar, zie
www.kerkenisrael.nl/najaar. Dit dagboek is verzorgd door ds. Aart Brons (predikant CGK, van 2012-2017 vanuit het Centrum voor Israëlstudies werkzaam in Jeruzalem).
Per dag kun je meeleven met het jodendom, dat in oktober veel bijzondere dagen kent: Nieuwjaar (3 en 4 okt.), Grote Verzoendag (13 okt.), Loofhuttenfeest (17-23 okt.) en Vreugde der Wet (25 okt.)
Die laatste feestdag viel in 2023 op de beruchte ‘7 oktober’. De dag werd, in plaats van een blij feest, een inktzwarte dag. Dit jaar zullen de afschuwelijke herinneringen daaraan en de voortgaande nasleep daarvan zeker een rol spelen bij de diverse feesten. Hoe precies is nog niet te zeggen, maar het laat zich wel denken als je ziet wat er in deze periode in het jodendom aan de orde is.
Dat is wat het ‘Dagboek’ wil doen: het vertelt – vanaf 27 september tot 26 oktober – elke dag iets over wat er op of rond die bepaalde dag in het jodendom speelt. Het geeft ook elke dag naar aanleiding daarvan een paar vragen om over door te denken. En voor wie meer wil ook nog wat extra informatie, waaronder voor de meeste dagen ook een bijdrage van de joodse geleerde dr. Noam Zion.

Betrokkenheid bij “Voice in the Wilderness”
Vanuit Yachad is er vrijwel dagelijks contact en medeleven met de wederwaardigheden van de Voice in the Wilderness gemeente. Onderling hebben de leden van die kleine geloofsgemeenschap in Jeruzalem een hechte relatie, die zich o.a. uit in gemeenschappelijke gebedssamenkomsten en app-contact en – natuurlijk – de wekelijkse bijeenkomst.
Voorganger Josh Simon zoekt met zijn team concrete mogelijkheden om in gesprek te komen met Joodse mensen, nu het zo duidelijk is dat verlossing van het kwaad, de terreur, het geweld nodig is. Het Evangelie moet blijven klinken onder allen, die nu zeer gefocust zijn op de doorgaande terreur, de gegijzelden en hun families en het geweld waarmee Israël zelf de terreurorganisaties probeert te overwinnen. Het besef dat alleen door de Messias de nood opgelost kan worden neemt wel toe. En het daarom dus belangrijk Zijn werk in het juiste perspectief te zien. Niet door kracht of door geweld worden harten waar haat in heerst overwonnen. Ook andere Messiasbelijdende gemeenten in Israël zien hierin een roeping te blijven bidden om de zo verlangde vrede. Zij hebben onze steun en gebed nodig in hun zoektocht naar openingen voor dat Evangelie. Voorganger Josh vraagt voorbede voor versterking van het pastorale missionaire team en om continuïteit voor de dienst en de contacten.

Oproep voor Israël-zondag preken in NGK
Yachad is geïnteresseerd in de diensten die in de NGK-kerken aandacht gaven aan Israël-zondag (6 oktober jl.). Is de rondgestuurde schets met liturgie gebruikt, maakten predikanten met eigen inzicht gebruik van de gelegenheid om aandacht te geven aan het joodse volk en hun huidige situatie? De preekschets kan worden gevonden op onze site (www.yachad.nl). Zoals bekend werkt Yachad aan de relaties met het Joodse volk vanuit het besef dat de christelijke kerk veel aan hen te danken heeft. Christus gaat verder met hèn en met de wereld om het werk te voltooien dat Hij met hen begon. Lange tijd heeft “de kerk” verwijtend gehandeld richting het Jodendom. Maar de Holocaust schudde ook de kerk wakker en vernieuwde het inzicht dat de Messias niet alleen de kerk, maar óók het Joodse volk opneemt in Zijn verlossingsplan.

Israël-relatie in een voorstel aan de volgende NGK synode
Teleurstellend was de behandeling op de nog lopende synode van de jonge NGK van het voorstel om de relatie NGK-Israël beter vorm te geven. NGK Ommen en Yachad stelden voor om verkenners aan te stellen, maar dat wilde de synode niet voor haar rekening nemen. Yachad moet dat nu alleen doen. Voor een betere behandeling op de Synode heeft Yachad daarvoor uiteindelijk de steun van tenminste 7 kerken nodig. Wie vindt dat zijn/haar kerk daar zeker aan mee moet doen, kan dat nu al aan Yachad kenbaar maken en wordt dan betrokken in het lopende proces. Gaarne een mail aan info@yachad.nl. Yachad had al een stevige verkenning achter de rug op verzoek van NGK Ommen.
Maar de verdere verkenning omvat ook andere elementen. Eén daarvan is al begonnen, nl. bezien of aansluiting bij het Centrum Israël Studies (CIS) voordelen biedt. Yachad kreeg daarvoor een plek als waarnemer in het CIS- bestuur. Dat Centrum is verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en wordt nu gedragen door de CHE, CGK deputaten Kerk en Israël en de GZB. Recent stelde het CIS een lectoraat in bij de CHE, met aandacht voor de Joodse roots van het Nieuwe Testament.
Yachad en ook de Theologische Universiteit Utrecht zijn waarnemers in het CIS- bestuur om elk voor zich te bepalen wat het CIS kan betekenen voor de verbetering van relaties tussen de (NGK-)kerken en “Israël”.

Yachad ondersteunt
Niet alleen goede relaties met Joden en hun organisaties, maar óók het doorgaande getuigenis van Jezus Christus onder het Joodse volk zijn voor Yachad belangrijk. Messiasbelijdende Joden én christenen uit de volken (gojim) zijn immers door Jezus Christus samen betrokken in Zijn verlossingsplan. Het is belangrijk dat te delen. En Yachad heeft (zoals de naam uitdrukt:  “Samen”) een sterke voorkeur om dat samen met anderen (kerken en organisaties) te doen. Focus van Yachad is ondersteuning van activiteiten die gericht zijn op inhoudelijk gesprek over de betekenis van Messias Yeshua voor het Joodse volk in deze tijd.  Messiasbelijdende Joden zijn daarbij wezenlijk, zowel in Israël als overal in de wereld. Zij kunnen met volksgenoten vaak beter het gesprek aangaan. De christelijke kerken hebben alle immers een verleden, waarin verbondenheid lang niet altijd uitgangspunt was. En tot in de huidige tijd zijn er spanningsvelden die óók de christelijke kerken verdeeld houden als het om Joodse relaties gaat.

Pleroma overleg
Yachad doet mee aan een bezinning op verdieping van betrokkenheid op het Joodse volk in een platform, waaraan een breed scala aan gesprekspartners uit de breedte van christelijk Nederland mee doet. Het is nuttig over kerkmuren heen van elkaar te leren. Ook zullen op de volgende bijeenkomst (december 2024)  twee messiasbelijdende theologen worden uitgenodigd om hun zienswijze naar voren te brengen.

Betrokkenheid bij IMJP Nederland
Het werk van de evangelisten die in Nederland en andere landen gesprekken met Joden voeren gaat door. Natuurlijk hebben de gebeurtenissen in Israël wel hun weerslag op hun relaties en het is niet gemakkelijk om die goed te blijven onderhouden. Zo zijn ook de inspanningen om tot een afdeling van IMJP (International Mission to the Jewish People, één van de wereldwijd werkende joodse koepelorganisaties) in Nederland te komen op een lager pitje gekomen. Niettemin kunnen de (voorlichtende) presentaties in kerken wel doorgaan. Yachad hecht daar waarde aan, ook omdat er sprake is van veel onbekendheid over de vervulling van belangrijke elementen uit de Joodse eredienst in de Messiaanse tijd. En omdat de predikantenopleiding er tot nu toe maar weinig aandacht aan besteedt.

Sta op tegen antisemitisme
Oplaaiend antisemitisme is een bedreigen voor de voortgang van goede contacten. Soms regeert de angst. Het is belangrijk dat ook kerkleden toegerust worden om antisemitisme tegen te gaan. De Gereformeerde Bond gaf een brochure daarvoor uit, geschreven door Geert de Korte die namens het CIS in Jeruzalem woont. U kunt die bestellen / downloaden bij de GB :  https://gereformeerdebond.nl/boeken-publicaties/themabrochure-43-over-antisemitisme-en-wat-je-ertegen-kunt-doen/

Themakerkdiensten
Dit najaar is met medewerking met Asaf Pelled een afspraak gemaakt met een tweetal kerken om in de dienst aandacht te geven aan verbondenheid met het Joodse volk. Kom eens kijken en laat u inspireren om ook zo’n themadienst in uw eigen gemeente voor te bereiden.
Het gaat om themadiensten in de volgende gemeenten

 

  • NGK Hoogezand 13 oktober 2024, 10:00
  • NGK Themakerkdienst Zaltbommel 10 november 2024, 10:00

We zijn blij dat we deze gelegenheid krijgen. Ook voor de invulling van een themakerkdienst in andere gemeenten houden we ons aanbevolen. Neem even contact op viainfo@yachad.nl of met de voorzitter van Yachad.
Actualisering  Website Yachad
Momenteel werken we aan een actualisering van de website van Yachad. We zijn blij met hulp die we daarin krijgen van Jarno. We willen alles gaan updaten. Ook is ons doel de website toegankelijker en makkelijker in gebruik te maken.

Jarno: Ik ben dankbaar voor de Persoonlijke leiding en zegeningen van de Heer in het gezamenlijk (door)ontwikkelen van de Yachadwebsite. Ik wil Hem dan daarvoor ook graag alle eer en dank toekennen. Ik werd er, door het preekvoorstel van Jan-Henk over o.a. Romeinen 10, opnieuw door geraakt dat God zegt: “Ik ben gevonden door wie Mij niet zochten, Ik ben openbaar geworden aan wie naar Mij niet vroegen.” (vers 20). Zo goed en genadig is Hij. Hallelujah!

Financiële zaken Yachad.
Yachad is heel dankbaar voor de donaties van particulieren (voor 2024 geschat op € 1.500) en bijdragen via kerken (eind september zo’n € 3.000). Belangrijk om via deze nieuwsbrief door te geven is het volgende. In de loop van 2024 is uiteindelijk de naamswijziging van de bank- en spaarrekening bij de Rabobank afgerond. Dat betekent dat met ingang van medio september 2024 bij een donatie de naam van de tegenrekening veranderd van G.K.V. Ommen-West naar Stichting Yachad. Het blijft dus wel hetzelfde rekeningnummer NL34RABO0348999623! Aandachtspunt hier is dat u voor een giftenpost bij de aangifte van uw belastingen over geheel 2024 alle giften onder de G.K.V. Ommen-West kunt vinden (inmiddels N.G.K. Ommen). Pas per 1-1-2025 zal de ANBI-status voor Stichting Yachad ingaan, wanneer de Belastingdienst onze aanvraag honoreert. Daar zijn we nu druk mee bezig.