licht-breekt-door

Het Licht der wereld ís doorgebroken. Dat gedenken we met het Kerstfeest. En Kerstfeest is kiezen! Want op kiezen komt het aan. Daar gaat het ook vaak fout. Lees maar in het begin van Gods Woord, de bijbel. God heeft de mens zeer goed geschapen. De mens kreeg wijsheid, fijngevoeligheid, onderscheidingsvermogen, mogelijkheden om zelf keuzes te maken, en nog vele andere goede en mooie eigenschappen in een leven met God.

Maar waar kiezen de mensen voor, wanneer satan, als slang, hen verleidt van die ene boom te eten, waarvan ze juist níet mochten eten? Ze kiezen voor kennis van goed en kwaad, en daarmee om niet afhankelijk ván God, maar als gelijke naast God te leven (Gen. 3:22-24).

Dat ze een verkeerde keus hebben gemaakt, hebben ze gemerkt. Ze moesten weg uit de Hof van Eden, wég van de levensboom. Die boom wordt voor hen onbereikbaar. En toch houdt God hen vast. Hij belooft hen dan al, dat Hij zal verlossen. De zg. moederbelofte (Gen. 3:14 ev). Hij zet Zijn verlossingswerk in gang. En het gaat om dit Verlossingswerk, de hele geschiedenis door, ook met kerst.

Steeds als door mensen verkeerde keuzes worden gemaakt, kiest ook God. Hij kiest dan mensen uit om het verlossingswerk doorgang te laten vinden. Kijk maar naar Noach. Als bijna alle mensen tegen Hem kiezen, kiest Hij Noach om via hem verder te gaan met zijn liefdevolle verlossingswerk. Er komt een nieuw begin! Maar hoelang gaat dat goed? Steeds weer maken mensen verkeerde keuzes want het lijkt zo mooi om onafhankelijk te zijn en zelf beslissingen te kunnen nemen. Maar dat is een leven zonder God en draait op ongeluk uit.

Zo komt God bij Abraham. Hij besluit met Abraham een eeuwigdurend verbond te sluiten. Zijn nakomelingen zullen Gods Volk mogen zijn. Maar Abraham zal ook voor de andere volkeren tot zegen worden. Langs de weg van Gods Volk Israël zal dat tot stand worden gebracht. Zo werkt God verder aan Zijn verlossingsplan. Dit volk, klein in getal, krijgt in dat plan een grote plaats. God heeft Zijn Verbond met dit volk gesloten om zo zichtbaar te maken wie God is en wat Hij doet. Dat alleen leven met Hem verlossing brengt.

Maar we kennen de geschiedenis. Steeds weer kiest ook Israël tegen God. Maar juist daardoor wordt echt duidelijk, wie God is: trouw aan Zijn Verbond en liefdevol voor Zijn Volk. Hij stuurt profeten, door wie straffen worden aangekondigd, maar wat veel méér is, die verlossing in het vooruitzicht stellen. De profeet Jesaja is voor velen van ons wel de bekendste wat betreft de messiaanse profetiën. Immers, ieder kent wel Jesaja 53. Maar wat de profeten ook profeteren, ze doen het in opdracht van God voor Zijn Volk Israël. Hén is de Messias beloofd!

Dan wordt het kerstfeest. Meer dan 700 jaar na deze profetieën. Hét Kind wordt geboren. De Immanuel! Zoon van Jozef en Maria, maar wat veel méér is: Zoon van God, ook mens, om zó de zonden van de wereld op Zich te nemen en de schuld te betalen aan het kruis op Golgotha.

Daar blijkt, dat Híj de Lévensboom is, die Léven geeft. Door de zondeval is de toegang tot de levensboom in het paradijs geblokkeerd. Nu, met het verlossingswerk van Messias Jezus is die toegang weer geopend. Ook voor ons! Omdat God de redding van alle volken op het oog heeft, heeft Hij de ogen van Zijn Volk Israël bedekt, zodat zij de vervulling van de komst van hun Messias (nog?) niet zien. Zo kan de verlossing naar de volkeren, de heidenen, naar ons komen (Rom.11).

Het is kerstfeest: komst van Messias Jezus. Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat, ook hier, om de verlossing, die met Pesach/Pasen het hoogtepunt bereikt. Dan blijkt, dat Messias Jezus dé Levensboom is. Alleen in Hem is echt léven te vinden en te krijgen.

Daarom: ik wil u allen oproepen achter de bede te staan: ‘Moge de Heer de bedekking, die op het Joodse Volk ligt, wegnemen zodat zij de goede keuze maken en hun Messias Jezus leren zien en aanvaarden’.

Wat zal het een geweldig feest zijn. Wij, samen met hén, onderweg naar die grote toekomst. Daar waar de Levensboom staat, die twaalf vruchten voortbrengt, elke maand haar eigen vrucht. De bladeren van de boom brengen alle volken genezing (Openb.22:2).

Maar ook wij zullen steeds opnieuw keuzes moeten maken. Laten ook wij daarbij steeds kiezen voor Messias Jezus, Hem alleen, en met verlangen uitzien naar Zijn wederkomst.

Laten we zó kerstfeest vieren en het nieuwe jaar ingaan.

We bidden u daarbij Gods zegen toe.

December 2016

Rein Visscher, bestuurslid Yachad