Het jaar 2013 is voor Yachad een bijzonder jaar geweest. Er werden concrete stappen gezet om een lang bestaande wens van onze organisatie en haar voorgangers te realiseren, dat de evangelieverkondiging onder het Joodse volk een taak en aandachtsgebied wordt voor de Gereformeerde Kerken gezamenlijk. Hiertoe werd o.a. een landelijke studiedag georganiseerd, samen met de Theologische Universiteit in Kampen.

Bestuur
In 2013 is de nieuwe bestuursstructuur geeffectueerd. Er is nu een Algemeen Bestuur waarin de verschillende werkgroepen zijn geintegreerd. Daarnaast functioneert een Raad van Toezicht en Advies, en is tevens een Comite van Aanbeveling opgezet. Als bestuur hebben we achtmaal vergaderd, waarbij er ook een ontmoeting is geweest met een afvaardiging van het Centrum voor Israël Studies (CIS) en met een delegatie van de deputaten Kerk en Israël van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Daarnaast is er een gesprek geweest met de directeuren van de Arabische Wereld Zending en de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden. Al doende proberen we in kaart te krijgen welke spelers er allemaal vanuit Nederland in Israël actief zijn.
Alex Hoksbergen heeft Jan Merjenburg opgevolgd als penningmeester. Verder nam Janny Stamhuis om persoonlijke reden afscheid van het bestuur, en heeft Douwe Slot een aantal malen ter verkenning meevergaderd. Gerrit te Rietstap kwam namens de kerkenraad van Ommen-West in het bestuur.
Toekomst
Binnen het Algemeen Bestuur, daarin gesteund door de Raad van Toezicht en Advies, werd meer en meer duidelijk dat het noodzakelijk is om het werk van Yachad uit te breiden van een activiteit van een plaatselijke gemeente naar dat van de kerken gezamenlijk. Hiertoe brachten ons mede de toenemende contacten in Israël en in Nederland.
Daarbij gaf de kerkenraad van Ommen-West aan, vanwege de veelomvattendheid ervan, niet langer verantwoordelijk te kunnen zijn voor de evangelieverkondiging onder het Joodse volk.
Tegelijk nam de Classis Ommen het besluit om de financiele steun aan enkele projecten van de Kol’baMidbargemeente te Jeruzalem vanaf 2015 stop te zetten. Ook de Classis gaf aan hierin veel meer een taak te zien voor het landelijk kerkverband.
Dit alles heeft er toe geleid dat de kerkenraad van Ommen-West, in samenspraak met Yachad, naar de Generale Synode Ede 2014 heeft aangegeven haar taak terug te willen geven, en tegelijk voorstelt om van de taak tot evangelieverkondiging onder het Joodse volk een van alle kerken gezamenlijk te maken, door het instellen van een deputaatschap Kerk en Israël.
Het voorstel aan de Synode is te vinden op: GS – Voorstel deputaatschap K (1)

Werkbezoek aan Israel
In mei brachten drie bestuursleden (Haveman, Huisman, Visscher) een werkbezoek aan Israël. Uiteraard werd met ds Tony Simon en zijn vrouw Donna gesproken, en nagegaan of de gelden die vanuit de Classis Ommen naar de Kol’baMidbargemeente gaan, goed zijn besteed. Er is een dienst van de gemeente bezocht en er is met ds en mw Simon gesproken over hun visie op het werk.
Het oude contact met de BatZiongemeente van ds Ben Zvi werd eveneens onderhouden, en verder is gesproken met andere voorgangers die zich verenigen in een ‘gereformeerd beraad’ en samen een geloofsbelijdenis willen gaan schrijven.
Bemoedigend en inzichtgevend was de ontmoeting met ds Aart Brons en zijn vrouw Tineke, die namens het Centrum voor Israël Studies (CIS) sinds 2012 in Jeruzalem werken.

Studiedag
Op 4 oktober organiseerde Yachad in samenwerking met de Theologische Universiteit in Kampen een studiedag onder de titel ‘de GKV heeft (n)iets met Israël’. Het was bedoeld als een opmaat naar het gesprek en de bezinning in onze kerken t.a.v. het Israëlwerk. De studiedag werd gehouden in het gebouw van de TUK, en mag door de grote opkomst (ruim 90 personen) en de gevarieerde inbreng van verschillende sprekers, als een stimulerend succes worden beschouwd.
Van de toespraken gehouden op de Studiedag is een brochure gemaakt. Deze is te downloaden via: Opdr. – Brochure Studiedag 4 okt. 2013 (1)

Financieel verslag van het werk in Israël
Ds Simon geeft vanuit Jeruzalem aan, dat de gelden die in 2013 aan de Kol’baMidbargemeente zijn overgemaakt, als volgt zijn besteed:
– advertenties in diverse bladen om aandacht te genereren voor de wekelijkse Jeruzalemtour, de tour in Jaffa en Tel Aviv, en ten behoeve van de evangelisatiecampagne met Pasen (o.a. voor de film Redemption in Hebreeuws en Russisch): 5350,-
– voor het in eigen beheer vervaardigen (legaal kopieren en bedrukken) van DVD’s met een verkondiging van het evangelie (Christ in the Passover, God of Wonders, The Jesus Film en Christ in the Scriptures), die worden uitgedeeld aan geinteresseerden: 2650,-
– voor het aanschaffen en uitdelen van boeken in Hebreeuws en Russisch, zoals The Good Test, The Truth about Man (in het Russisch, met de bedoeling deze ook in het Hebreeuws te vertalen): 3010,-
– voor het gevangeniswerk, waarbij aan gedetineerden telefoonkaarten worden verstrekt waardoor ze de kerkdiensten van de Kol’baMidbargemeente kunnen meebeluisteren: 750,-
– totaal gebruikt: 11760,- (300,- blijft in kas)
Tijdens het werkbezoek aan ds Simon is aangegeven dat de Classis Ommen heeft besloten de subsidiering van deze projecten in 2015 te willen beeindigen. Ds Simon zal daarvoor op zoek gaan naar nieuwe sponsors.

Slotwoord
We zijn als bestuur dankbaar voor het werk dat we in 2013 t.b.v. de evangelieverkondiging onder het Joodse volk hebben mogen en kunnen doen. We hopen en bidden om zegen over dit goede, maar bescheiden werk, en tevens dat het zo geleid mag worden dat het Israëlwerk inderdaad als een gezamenlijke taak van onze kerken zal worden beschouwd.

Ommen, maart 2014
J. Haveman, voorzitter
J.H. Huisman, secretaris