2014 stond voor Yachad voornamelijk in het teken van de Generale Synode. Aan de synode is het voorstel gedaan de evangelieverkondiging onder het Joodse volk als een taak van de kerken gezamenlijk te beschouwen.

Toekomst

Binnen het Algemeen Bestuur, daarin gesteund door de kerkenraad van Ommen-West en de Raad van Toezicht en Advies van Yachad, werd in de afgelopen jaren meer en meer duidelijk dat het gewenst is om de evangelieverkondiging onder het Joodse volk voortaan te beschouwen als een taak van de kerken gezamenlijk, en niet langer van één plaatselijke kerk.
Dit heeft mede te maken met de omvang van het werk. De kerk te Ommen-West is destijds door het kerkverband aangewezen om de relatie met aanvankelijk de Bat Tsiongemeente, later de Kolba’Midbargemeente in Jeruzalem te onderhouden. Maar gaandeweg zijn er meer contacten gekomen en is ook nadrukkelijk gezocht naar verbreding van het werk, waarbij mee heeft gespeeld de overweging en ervaring dat de focus op één gemeente/het werk van één predikant, risicovol kan zijn.
De kerkenraad van Ommen-West heeft daarom aan de Synode in 2014 bijeen te Ede, gevraagd van haar taak ontheven te mogen worden, en voorgesteld een generaal deputaatschap ‘kerk en Israel’ in het leven te roepen.
Het voorstel aan de Synode is te vinden op: GS – Voorstel deputaatschap K (1).
In juni is dit voorstel in een eerste ronde op de Synode besproken. Er bleek toen behoorlijke weerstand te bestaan tegen een ‘aparte status’ van de evangelieverkondiging onder het Joodse volk. Het is de bedoeling dat de Synode begin 2015 een besluit neemt.

Werkbezoek ds/mw Simon

In januari brachten ds en mw Simon van de Kolba’Midbargemeente in Jeruzalem een werkbezoek aan Nederland. Het is gebruikelijk dat ze zo’n eenmaal in de twee jaar bij ons te gast zijn, om de relatie te onderhouden en voorlichting te geven in de kerken over het werk in Israël.
Het is een goed bezoek geweest. Zo is er een ontmoeting geweest met het Algemeen Bestuur, de Raad van Toezicht en Advies en de kerkenraad van Ommen-West. Ds Simon kon op een aantal plaatsen in de kerkdienst voorgaan n.l. Ommen en Spakenburg en heeft iets van zijn werk laten zien en erover verteld in Schildwolde en Grijpskerk en op het Greijdanus in Hardenberg. Hij is geweest in Rotterdam bij de MAR (vanwege werk onder de Moslims e.a.) en in Amsterdam (Rikko Voorberg) (moderne evangelisatie). Zij hebben gewandeld met de gemeente van Ommen-West met afsluitend een stamppotbuffet (goed voor de relatie).
Verder heeft hij een interview gegeven aan het Reformatorisch Dagblad.

Financieel verslag van het werk in Israël

Ds Simon geeft vanuit Jeruzalem aan, dat de gelden die in 2014 aan de Kol’baMidbargemeente zijn overgemaakt, als volgt zijn besteed:
– advertenties in diverse bladen om aandacht te genereren voor de wekelijkse Jeruzalemtour, de tour in Jaffa en Tel Aviv, en ten behoeve van de evangelisatiecampagne met Pasen (o.a. voor de film Redemption in Hebreeuws en Russisch): 5350,-
– voor het in eigen beheer vervaardigen (legaal kopieren en bedrukken) van DVD’s met een verkondiging van het evangelie (Christ in the Passover, God of Wonders, The Jesus Film en Christ in the Scriptures), die worden uitgedeeld aan geinteresseerden: 2650,-
– voor het aanschaffen en uitdelen van boeken in Hebreeuws en Russisch, zoals The Good Test, The Truth about Man (in het Russisch, met de bedoeling deze ook in het Hebreeuws te vertalen): 3010,-
– voor het gevangeniswerk, waarbij aan gedetineerden telefoonkaarten worden verstrekt waardoor ze de kerkdiensten van de Kol’baMidbargemeente kunnen meebeluisteren: 750,-
– totaal gebruikt: 11760,-
In februari 2015 zal er een werkbezoek aan ds Simon worden gebracht en zal o.a. de besteding van de gelden worden nagegaan. Bij het werkbezoek in 2013 is al aan hem te kennen gegeven dat de Classis Ommen heeft besloten de subsidiering van de projecten in 2015 te willen beeindigen.

Bestuur

Het Algemeen Bestuur 5 maal vergaderd op de immer gastvrije locatie van RozeMarrie in Arriën. Onderwerp van gesprek was regelmatig de (concept-)besluittekst voor de Generale Synode.
Van de referaten van de Studiedag in oktober 2013 is een bundel gemaakt; deze is ook toegezonden aan de Synodeleden. Ook is deze te vinden op Opdr. – Brochure Studiedag 4 okt. 2013 (1).
Tweemaal is er een Nieuwsbrief verschenen om de donateurs en andere belangstellenden te informeren over het werk van Yachad.
Daarnaast is op verscheidene plaatsen en aan meerdere groepen voorlichting gegeven over Yachad, het Joodse volk en Bijbelse feesten.
In het najaar is, n.a.v. de eerste beraadslagingen op de Synode, een ‘Appel’ geschreven aan de kerken om het Joodse volk niet te vergeten maar hen juist specifiek en structureel de liefde van Christus te bewijzen. Dit appel is te vinden op Opdr. – Appel – Artikel ds. Henk Siegers. De kerken zijn opgeroepen aandacht te geven aan de Israëlzondag (in 2014 op 5 oktober); o.a. is een aantal preken om te lezen aangeboden. Voor meer informatie zie onderaan de homepage onder ‘downloads’
In december heeft penningmeester Alex Hoksbergen zijn taak overgegeven aan het nieuwe bestuurslid Wim Kloppers.

Slotwoord

We zijn als bestuur dankbaar voor het werk dat we in 2014 t.b.v. de evangelieverkondiging onder het Joodse volk hebben mogen en kunnen doen. We hopen en bidden om zegen over dit goede, maar bescheiden werk, en tevens dat het zo geleid mag worden dat het Israëlwerk inderdaad als een gezamenlijke taak van onze kerken zal worden beschouwd.

Ommen, januari 2015
J. Haveman, voorzitter
J.H. Huisman, secretaris