Een mooie ontmoeting in Ommen.

Op 2e Pinksterdag organiseerde Yachad een wervelend programma `feestvieren met het Joodse volk`.

Er werd veel gezongen en gedanst, terwijl de praktijk van Evangelieverkondiging door en onder Joden werd toegelicht en besproken. De inspiratie die de Joodse cultuur geeft voor de omgang van God met zijn nu wereldwijde volk werd treffend verwoord door Kid Lev. Als geboren Jood kwam hij tot geloof omdat hij leerde inzien hoe Jezus de belofte van God vervulde door Gods bedoeling te tonen aan Zijn volk. De belofte van de Geest werd zichtbaar op de Pinksterdag en verdiept het leven naar de wet. Alleen zo kan verwachtingsvol worden uitgezien naar de bruiloft van het Lam, wanneer God in Jezus trouwt met heel zijn volk.

Yachads voorzitter, Ds. Jan Haveman, opende met een korte overdenking  over de plaats van het Pinksterfeest als 2e van de drie grote Joodse feesten. De 50e dag na Pesach, zo was het in de Thora geregeld, als afsluitging van de oogst. De verrijking van het christelijke leven door ontmoeting met Joden, die van huis uit de betekenis van die feesten in hun cultuur verankerden, moeten we niet missen. Ook daarom was het zo mooi dat Asaf Pelled, een gereformeerde Jood, de deelnemers opriep tot gebed voor het werk dat hij begon onder in Nederland wonende Joden. Gesteund door de wereldwijde organisatie Christian Witness to Israël, zoekt hij het gesprek  met volksgenoten. Yachad werkt met hem samen en geeft zo inhoud aan een wens die de Synode kenbaar maakte.

Het tienerkoor Cantiamo uit Schildwolde wist de deelnemers te boeien en zelfs tot meezingen en meeklappen te bewegen met – deels Joodse – liederen. Parallel aan de korte speeches oefende het poppentheater Arcanta de aanwezige jongeren in Israëlische volksdansen en inspirerende Pinksterverhalen.

Vanwege het weer werd de puzzelwandeltocht over Bijbelse feesten afgelast. In de wandelgangen kon worden genoten van heerlijk gebak. Voor het catechesemateriaal van Yachad bleek veel belangstelling. Deze enthousiaste eerste uitvoering van een Yachad feestdag met het Joodse volk zal wel niet bij één keer blijven . . . . . (overweegt u ook zo´n 2e feestdag viering met uw gemeente? Mail naar Inge Rozema:    i.p.rozema@yachad.nl of Rein Visscher: rvisscher@yachad.nl )