Zondagavond, 2 oktober 2016, is het Erev Rosh Hasjanah, het begin van Rosh Hasjanah, het ‘Joods Nieuwjaar’.

Wat is Rosh Hasjanah eigenlijk voor feest? Letterlijk betekent het ‘Hoofd van het jaar, Nieuwjaarsdag, Dag van het bazuingeschal.

Het is terug te leiden naar Lev. 23:23-25 ‘De Heer zei tegen Mozes: ‘Zeg tegen de Israëlieten: “De eerste dag van de zevende maand moeten de hoorns schallen. Het zal voor jullie een rustdag zijn, die je als heilige dag samen moet vieren. Je mag die dag niet werken en moet de HEER een offergave aanbieden.

Bazuingeschal roept tot inkeer, dat is het doel van deze dag, een inleiding op de Grote Verzoendag!

Matteüs 5:23-24 “Wanneer je dus je offergave naar het altaar brengt en je je daar herinnert dat je broeder of zuster je iets verwijt, laat je gave dan bij het altaar achter; ga je eerst met die ander verzoenen en kom daarna je offer brengen” en Matteüs 6:14,15 “Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven.”

Het valt in de zevende maand, tijdens de zevende nieuwe maans-dag, gerekend vanaf Pesach, Pesach werd het nieuwe begin van het jaar na Gods reddende hand, de uittocht uit Egypte. Volgens de joodse traditie werd de wereld geschapen op Rosh Hasjanah en is daarom de eerste dag van de joodse jaartelling.

De feestdagen van Israël zijn op Bijbelse gronden gevestigd. De inhoud is dan ook heel anders, gericht op een leven met God, de Allerhoogste.

De wereldse feestdagen kennen een viering zonder God. Immers, met Oud- en Nieuwjaarsdag, maar zelfs ook Kerst en Pasen vindt je in de supermarkt geen Bijbelse kenmerken, de producten die je dan kunt kopen getuigen meer van een andere, heidense achtergrond. Daarom is het makkelijker te denken aan vuurwerk, paashazen, kuikentjes, eieren, kerstbomen e.d. dan aan de geboorte van de Messias of het lijden, sterven en opstanding van de Verlosser. Verlosser? Redder? Waarvan?

Omdat Rosh Hasjanah naast inkeer ook de schepping van de wereld gedenkt, kijkt ze reikhalzend uit naar de vernieuwing ervan. Zeven is het getal van de volheid (Math.24:31, 1 Tess. 4:16-17, 1 Kor. 15:52).

Bazuingeschal gaat daaraan vooraf, er wordt inkeer gevraagd, mensen krijgen allemaal de kans om tot het grote feest in te gaan! Luc. 3:3 “Daar ging Johannes in de omgeving van de Jordaan verkondigen dat de mensen zich moesten laten dopen en tot inkeer moesten komen, om zo vergeving van zonden te verkrijgen”.

Tasjlich: Micha 7:19/Op.21:1 : Opnieuw zult U zich over ons ontfermen en al onze zonden tenietdoen. Onze zonden werpt U in de diepten van de zee.

De zee vol met zonden! Wat een belofte dat de nieuwe aarde geen zee meer heeft!

Afbeelding Rosh HasjanahVolgens de Joodse gewoonte wensen we u allen:  שנה טובה ומתוקה  Shanah tovah oemetoeka, een goed en zoet jaar.