De Reformatie en haar impact op Joods-christelijke relaties en zending

Verklaring van de 11e LCJE-conferentie (Lausanne Consultation on Jewish Evangelism)

Meer dan 80 deelnemers uit 12 landen, inclusief Israël en de Verenigde Staten, waren in Berlijn bijeen van 14-17 augustus 2017 om informatie uit te wisselen en zich te bezinnen op de impact van de Reformatie op de Joods-christelijke relaties in het verleden, het heden en de toekomst.

Zij doen de volgende verklaring uitgaan:

Wij, de deelnemers van de 11e Europese LCJE-conferentie, messiasbelijdende Joden én christenen uit de volken, zijn dankbaarheid verschuldigd aan Maarten Luther en de andere reformatoren, die voor alle gelovigen de deur openden om de Bijbel te lezen als het ware en enig gezaghebbende, geopenbaarde Woord van God.

Wij onderschrijven dat redding door genade beschikbaar is voor allen die geloven in Jezus als hun Messias en Heer.

Deze boodschap werd eerst aan het Joodse volk bekend gemaakt, en is vandaag nog altijd eerst bestemd voor het Joodse volk, dan voor de heidenvolken (Rom. 1:16).

We verwerpen:

  • Maarten Luthers kwetsende uitlatingen over het Joodse volk als haaks staande op het onderwijs van de Bijbel.
  • Hedendaagse anti-Joodse en antisemitische standpunten in kerken, die voortvloeien uit een onjuist begrip van het Joodse volk, hun geloof, levensstijl en religieuze gebruiken; we betreuren de onwetendheid en het onjuiste begrip van de kerk in haar relatie tot het Joodse volk, als in strijd met het Bijbelse verbond.

We verheugen ons:

  • Dat protestantse instellingen en kerken in Europa door de eeuwen heen zich hebben ingespannen om het Joodse volk Gods liefde te tonen in woorden en daden.
  • In meer openheid bij het Joodse volk voor het evangelie van Jezus de Messias en het groeiende aantal Joodse mensen dat het Evangelie gelooft, zowel in Israël, Europa als wereldwijd.
  • Dat messiasbelijdende gelovigen samen met gelovigen uit de volken samenwerken in de verspreiding van het evangelie, en zo gestalte geven aan de roeping Israël een licht te doen zijn voor naties de volken (Jes. 49:6).

Hoewel we met grote dankbaarheid de 500e verjaardag van de Reformatie vieren en haar betekenis voor het protestantisme onderkennen, kunnen en willen we niet Luthers uitspraken over het Joodse volk negeren en de impact die deze woorden de eeuwen daarna hadden. Daarom dagen we kerken en individuele gelovigen uit:

  • Respectvol en oprecht over het Joodse volk te spreken en alle vormen van antisemitisme, vroeger en vandaag, af te wijzen.
  • De Bijbels-Joodse roots van het christelijk geloof te erkennen, evenals de familieband tussen messiasbelijdende Joden en de gelovigen uit de volken.
  • De Joodse identiteit van messiasbelijdende gelovigen te erkennen en te bevestigen, en hen tegelijk te zien als deel van het lichaam van Jezus de Messias.
  • Het evangelie te delen in woorden en daden met Joodse vrienden en bekenden, omdat we geloven dat het evangelie de kracht van God is tot behoud voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood maar ook voor de Griek (Rom. 1:16-24).

We danken God die ons zo liefheeft dat Hij ons zijn Zoon zond, de Messias Jezus, om te sterven voor onze zonden en op te staan uit de dood, opdat de hele mensheid, zowel Israël als de volken, verzoend kan worden met Hem.