Jaarverslag 2019 

Terugblik  

Als Yachad kijken we terug op een turbulent én productief jaar. Het turbulente zat vooral in gebeurtenissen die ons als bestuur diep raakten. Onze jonge penningmeester, Teun Kruizinga, kreeg te maken met een hersenbloeding. Met ingrijpende gevolgen voor zijn persoonlijk functioneren. Hij zag zich genoodzaakt het penningmeesterschap neer te leggen, dat hij nog maar kortgeleden enthousiast had opgepakt. De volgende beproeving was het overlijden van onze voormalige voorzitter Jan Haveman, kort vóór de zomervakantie. Hij werd 53 jaar. Tot het laatst toe was Jan betrokken bij het werk van Yachad, binnen de Raad van Toezicht en Advies. We hebben op de website van Yachad een uitgebreid ‘In Memoriam’ geplaatst, waarnaar we hier verwijzen. We zijn onder de indruk van het geloofsvertrouwen waarmee Jan zijn ziekte tot het einde toe heeft gedragen, en wensen zijn vrouw Nelleke en de kinderen kracht en troost van God toe bij dit grote gemis.

Werk aan de winkel  

Er is voor Yachad werk aan de winkel in de GKV. Nog altijd leeft in de kerken en onder predikanten weinig besef van verbondenheid met het Joodse volk. In de gebeden in de erediensten krijgt het Joodse volk en de evangelieverkondiging aan dit volk, weinig of geen ruimte.

We roepen elk jaar de GKV-predikanten op om op de 1e zondag van oktober aandacht aan de landelijke Israëlzondag te geven. En op die zondag voor het Joodse volk te bidden. We wijzen daarbij op de prachtige gebedsteksten in ons eigen (nieuwe) Gereformeerd Kerkboek (p. 634-636). Tegelijk zijn we hoopvol over meer openheid en betrokkenheid die bij een deel van de predikanten aan het ontstaan is. We denken dat exegetische publicaties aan de Theologische Universiteit van prof. dr. J. van Bruggen en prof. dr. P.H.R. van Houwelingen daar een belangrijke bijdrage aan geleverd hebben. Ook zien we bij gemeenteleden soms een opvallende belangstelling voor het Joodse volk. Het is voor Yachad een uitdaging ons eigen bestaan goed voor het voetlicht te krijgen, en onze positie af te bakenen te midden van soms zeer uitgesproken standpunten ten aanzien van Israël (ook politiek). Voor Yachad staat – in lijn met Calvijn – de trouw van God aan Abraham en zijn volk centraal. God heeft zijn volk niet verstoten (Rom. 11:1). Yachad ziet het als haar kerntaak om de verkondiging van Jezus Messias te ondersteunen.

Verder trekt Yachad het land in met presentaties over onze contacten met Joodse christenen in Israël. De film ‘Terug naar Jeruzalem’, door Aad en Dirk Kamsteeg gemaakt, biedt hiervoor een prachtig middel. In die film wordt een levendig beeld geschetst van onze projecten in Israël.

Ook bieden we sedermaaltijden aan kerken en groepen gemeenteleden aan. Dat kan op locatie, maar ook in de Theeschenkerij Rozemarrie te Ommen. De symboliek van de sedermaaltijd verrast mensen altijd weer, omdat het een beter begrip geeft van de verbondenheid van het heilig avondmaal, met de sedermaaltijd die de Heer Jezus met zijn leerlingen vierde.

Achtereenvolgens willen we nu iets vertellen over enkele belangrijke momenten uit het afgelopen jaar: 1. de zoektocht naar een nieuwe kerkelijke gemeente, 2. het werkbezoek aan onze contacten in Israël, 3. de Yachaddag die in het najaar gehouden werd, 4. de samenwerking met Asaf Pelled en 5. de financiën en het wel en wee van Algemeen Bestuur en Raad van Toezicht en Advies.

Afbouw kerkelijke inbedding GKV Ommen-West

De GKV Ommen-West gaf te kennen dat men graag ziet dat Yachad op zoek gaat naar een nieuwe gemeente. De kerk van Ommen-West is ruim 20 jaar aan het werk van Yachad verbonden geweest. Men ziet weinig elan meer in de gemeente om dit werk te blijven ondersteunen. Zolang nog niet een nieuwe gemeente is gevonden, is Ommen-West bereid de rol van ‘thuisgemeente’ te blijven vervullen. Yachad heeft toegezegd actief op zoek te gaan naar een nieuwe gemeente.

Werkbezoek aan Joodse christenen in Israël

In de periode 8–17 mei 2019 bracht een delegatie van Yachad een werkbezoek aan onze bestaande contacten in Israël. Zo kunnen we de banden onderhouden. Ook kwam er concreet zicht op nieuwe projecten, waar Yachad aan wil bijdragen. We noemen hier de verdere ondersteuning van de Voice in the Wilderness gemeente in Jeruzalem. Deze gemeente maakt, na het verongelukken van ds. Anthony Simon, een doorstart. Diens zoon Jos bereidt zich voor op een leidinggevende taak. Yachad wil deze gemeente waar mogelijk helpen. We zoeken daarbij naar inschakeling van onze contacten met Christian Witness to Israel, ook in Jerusalem actief.

Een ander project dat via het werkbezoek op ons pad kwam, is het verzoek om een geschikt kabinet te verkrijgen voor een zeer waardevolle boekrol die, verborgen in een grafkist, de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Fürth heeft overleefd, in tegenstelling tot de 2000 Joodse bewoners van dit stad. De 300 jaar oude boekrol krijgt een ereplaats in het pand van de Bible Society Israel nabij het centrum van Jeruzalem. Yachad heeft 9000 euro ter beschikking gesteld voor een passend kabinet, waarmee deze boekrol permanent tentoongesteld kan worden. Deze expositie zal de aandacht trekken van orthodoxe Joden, die in deze boekhandel en uitgeverij meer kunnen horen over Jezus Christus als de vervulling van Gods beloften aan Abraham.

Yachad-dag in Ede

Op 30 november 2019 werd in Ede een Yachad-dag gehouden. Op een zaterdagmorgen en middag werden gemeenteleden van GKV en NGK in de regio uitgenodigd om kennis te maken met het wek van Yachad. Via workshops werd verteld over politieke ontwikkelingen rond Israël en de Palestijnen (door Aad Kamsteeg), over de Joodse achtergrond van de christelijke feestdagen Pasen en Pinksteren, en bij een derde workshop kon informatie met beeldmateriaal worden gekregen over het recente werkbezoek aan onze contacten in Israël.

Samenwerking met Asaf Pelled

Yachad heeft de samenwerking met Asaf Pelled voortgezet. Asaf is een messiasbelijdende Jood, werkzaam voor de (internationale) organisatie Christian Witness to Israël (CWI). Hij bouwt aan contacten en vriendschappen met Joodse mensen in (vooral) Amsterdam en hij zoekt graag het gesprek met Israëlische toeristen op de Dam. Via persoonlijke contacten en vriendschappen vertelt hij hoe hij Jezus leerde kennen, en dat dit heel goed kan samengaan met zijn Joodse identiteit. We ondersteunen het werk van Asaf met gebed en financieel. Asaf van zijn kant werkt mee aan presentaties bij sedermaaltijden of presentaties over de grote Joodse feesten (en hun verbinding met de christelijke heilsfeesten).

Algemeen Bestuur

Bij alle beproevingen aan het begin van dit Jaarverslag genoemd, zijn we dankbaar dat het werk voor Yachad door kon gaan. We hebben 6 vergaderingen gehouden in de prachtige theeschenkerij  Rozemarrie in Arriën, nabij Ommen. Rein Visscher heeft aangegeven dat hij gaat stoppen met het werk van Yachad. We zijn hem bijzonder dankbaar dat hij zoveel jaren het werk van Stevaj en Yachad als bestuurslid heeft willen ondersteunen. We zullen zijn enthousiaste inzet gaan missen.

Ook een andere ‘oudgediende’, ds. Joop Krijtenburg, gaf te kennen met het bestuurswerk te gaan stoppen. Ook hij heeft vele jaren, zowel in de Stevaj-tijd als onder Yachad, zijn krachten voor verbondenheid met het Joodse volk ingezet. Waarvoor we graag onze hartelijke dank uitspreken.

In de persoon van Carel Pool is een nieuw bestuurslid gevonden. Hij werkt als gids in de Joodse synagoge van Groningen, en voelt zich betrokken bij ons werk. Hij zal zich op pr-taken richten. De vacante positie van penningmeester wordt tijdelijk waargenomen door Michiel Sytsma. We zoeken dus nog een nieuwe penningsmeester.

Daarnaast zijn we blij dat medebestuurslid Erika Medendorp zodanig is hersteld, dat ze taken voor Yachad kan gaan oppakken. Zij zal zich concentreren op een actueel adressenbestand van kerken en predikanten.

Financiën

Het financiële overzicht over 2019 vertoont een gezond beeld. De inkomsten uit collecten en donaties nemen gestaag toe en er zijn reserveringen mogelijk en gedaan voor projecten die voortvloeien uit het werkbezoek van 2019. De steun voor het werk van Asaf Pelled (CWI Nederland) wordt verder uitgebreid

Raad van Toezicht en Advies

Na het overlijden van Jan Haveman zijn we op zoek gegaan naar versterking van de Raad van Toezicht en Advies. We zijn blij dat drs. Ruud ter Beek (em. Predikant GKv Leusden) zich hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Ook kunnen we melden dat drs. David de Jong (predikant GKv Den Ham, Ov.) de vacature die ontstond door het afscheid van ds. Ruud de Boer heeft ingenomen. We danken ds. De Boer voor zijn jarenlange inzet en betrokkenheid voor het Joodse volk.

Tenslotte

Ondanks een turbulent jaar mogen we dankbaar zien dat ons werk door mocht gaan.

We blijven ons binnen de GKV (ook de NGK komt straks in beeld) inzetten voor verbondenheid met onze oudste broer in het huisgezin van God.

We zijn blij met uw toenemende steun voor het werk van Yachad. Mogen we voor het nieuwe jaar opnieuw op uw gebed en steun rekenen?

Jan-Henk Soepenberg, voorzitter (predikant GKV Assen-Zuid)

Martijn Kwant, secretaris