April 2020

Bestuurszaken

Als bestuur van Yachad hebben we al een keer een videovergadering gehouden vanwege de Coronacrisis. ’t Was even wennen, maar we hebben goed zaken kunnen doen.
Het bestuur heeft afscheid genomen van Rein Visscher en Joop Krijtenburg, beide al vele jaren aan Yachad en Stevaj verbonden geweest. Beiden heel hartelijk bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid bij Yachad en het Joodse volk. Tot weerziens.
Bij de raad van toezicht en advies (RvTA) is ds Ruud ter Beek aangetreden, een oude bekende in ons midden. Welkom Ruud. Ook David de Jong (predikant Den Ham) is toegetreden tot de RvTA.

Handreiking om thuis pasen te vieren met de pesach Haggada

Nu door de coronacrisis de kerkdiensten met Pasen niet doorgaan, en juist rond die tijd het heilig avondmaal niet als gemeente gevierd kan worden, attendeert Yachad kerken op de mogelijkheid om thuis aandacht te geven aan de sedermaaltijd, die de Heer Jezus met zijn discipelen vierde, en die tot vervulling kwam in Christus’ lijden en sterven. Voor Joodse christenen is de sedermaaltijd nog altijd een hoogtepunt in het kerkelijk jaar. Bij de sedermaaltijd hoort een liturgie, die al eeuwenlang zo gevolgd wordt. De belangrijkste elementen ontwikkelden zich al in de tijd van het OT, zoals de vier bekers met wijn. Rond Pesach worden de bevrijdende daden van God gevierd. Pesach komt van een Hebreeuws woord dat ‘voorbijgaan’ of ‘overslaan’ betekent. De Haggada is de liturgie voor de viering van Sederavond. Heel bijzonder is dat nu ook messiasbelijdende Joden christenen uit de volken oproepen samen met Israël deze bijzondere maaltijd, die door het Joodse volk waar ook ter wereld gevierd wordt, te genieten.

We’re calling the Body of Christ, from every nation,
to join us as we celebrate passover as one.
It is time for the Global Ekklesia to rise and shine as one army,
in holy array under the blood of our Passover Lamb.

Graag geven we wat antwoorden op veel gestelde vragen over de sedermaaltijd in deze coronatijd. Klik daarover op de link:

 

Het is ook mogelijk om op de site van Yachad de complete liturgie te downloaden waarmee je de maaltijd zelf thuis kunt doen!  Zie: Haggada Pesach en Avondmaal Hierin wordt de maaltijd gevolgd die Jezus met Zijn discipelen genoot vlak voor Zijn sterven en opstanding.
Je ontdekt wat er allemaal gebeurde en begrijpt het Avondmaal beter. Ook de kinderen kun je meenemen in het verhaal.
Iedereen een fijn paasfeest toegewenst! Chag Pesach sameach!

Yachad-dag in Ede

Op 30 november 2019 werd in Ede een Yachad dag gehouden. Op een
zaterdagmorgen en middag werden belangstellenden en in het bijzonder gemeenteleden van de GKV en NGK in de regio
uitgenodigd om kennis te maken met het werk van Yachad. Via workshops werd
verteld over politieke ontwikkelingen rond Israël en de Palestijnen (door Aad
Kamsteeg), over de Joodse achtergrond van de christelijke feestdagen Pasen en
Pinksteren, en bij een derde workshop kon informatie met beeldmateriaal worden
gekregen over het recente werkbezoek aan onze contacten in Israël.
We mogen terug kijken op een niet zo druk bezochte maar wel inspirerende en sfeervolle dag

Samenwerking met Asaf Pelled

Yachad heeft de samenwerking met Asaf Pelled voortgezet. Asaf is een
messiasbelijdende Jood, werkzaam voor de (internationale) organisatie Christian
Witness to Israël (CWI). Hij bouwt aan contacten en vriendschappen met Joodse
mensen in (vooral) Amsterdam en hij zoekt graag het gesprek met Israëlische
toeristen op de Dam. Via persoonlijke contacten en vriendschappen vertelt hij hoe
hij Jezus leerde kennen, en dat dit heel goed kan samengaan met zijn Joodse
identiteit. We ondersteunen het werk van Asaf met gebed en financieel. Asaf van
zijn kant werkt mee aan presentaties bij sedermaaltijden of de grote Joodse feesten
(en hun verbinding met de christelijke heilsfeesten).

Boekrol Bible Society Jeruzalem

Een project dat via het werkbezoek op ons pad kwam, is het verzoek om een geschikt (vitrine)kast te verkrijgen voor een zeer waardevolle boekrol. Deze lag verborgen in een grafkist die de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Fürth heeft overleefd. Dit in tegenstelling tot de 2000 Joodse bewoners van dit stad. De 300 jaar oude boekrol krijgt een ereplaats in het pand van de Bible Society Israel, nabij het centrum van Jeruzalem. Yachad heeft 9000 euro ter beschikking gesteld voor een passende (vitrine)kast, waarmee deze boekrol permanent tentoongesteld kan worden. Deze expositie zal de aandacht trekken van orthodoxe Joden, die in deze boekhandel en uitgeverij meer kunnen horen over Jezus Christus.

Jongerenreis Ommen

Jongeren uit Ommen willen komende zomer o.a. de Voice in the Wilderness-gemeente in Jeruzalem gaan versterken. Zij willen daar diaconaal werk doen met en vooral voor messiasbelijdende Joden en zich laten inspireren. Door de coronacrisis is het spannend of de reis kan doorgaan.

Dat nu de jongeren voorbereidingen treffen voor een diaconale jeugdreis naar Israël is voor Yachad verrassend en bemoedigend. Het sluit mooi aan bij het beleid van Yachad. Wij worden geroepen om Israël jaloers te maken zoals Paulus
zegt in Rom. 11:11-12.

In overleg met Josh Simon, zoon van de verongelukte ds Antony Simon, gaan de jongeren de Voice in the Wilderness-gemeente helpen bij diaconale en evangeliserende activiteiten. Ze zullen mogen bemoedigen, en zelf bemoediging mogen ontvangen. Ze zullen kennismaken met messiasbelijdende Joden, onze broers en zussen, in Jeruzalem en verder in Israël. Alleen al hun aanwezigheid zal als een bemoediging worden ervaren. Ook het bezoeken van het land van de Bijbel zal een unieke ervaring zijn.

Wij geven hier graag een financiële ondersteuning voor. Als de reis doorgaat zullen ze onder Gods zegen met inspirerende verhalen en ervaringen thuis komen, ervaringen die vormend zijn voor de rest van je leven. Ook zullen ze voor Yachad de weg plaveien voor meer initiatieven voor andere diaconale (jeugd)reizen. Als de reis doorgaat, zullen ze nadere informatie hierover verzorgen. Door het organiseren van activiteiten zoeken ze bekostiging van de reis.

Graag bevelen we deze jongerenreis aan in jullie gebeden en praktische steun.

Band met de kerken

De GKV Ommen-West gaf te kennen dat men graag ziet dat Yachad op zoek gaat naar een nieuwe gemeente. De kerk van Ommen-West is ruim 20 jaar aan het werk van Yachad verbonden geweest. Men ziet weinig elan meer in de gemeente om dit werk te blijven ondersteunen. Zolang nog niet een nieuwe gemeente is gevonden, is Ommen-West bereid de rol van ‘thuisgemeente’ te blijven vervullen. Yachad heeft toegezegd actief op zoek te gaan naar een nieuwe gemeente.

Reactie van ds F. Bijzet

In onze vorige nieuwsbrief liet Yachad zich kritisch uit over de toonzetting van een artikel van ds. Ferdinand Bijzet in het blad Nader Bekeken van november 2019. Daarin betoogde hij dat het Joodse volk niet meer als volk van God kan worden beschouwd. Hij noemde het bestaan van de staat Israel in dit verband ‘huiveringwekkend’, gezien de afwijzing van Christus. In de vorige Nieuwsbrief werden de typeringen van ds Bijzet gevaarlijk genoemd tegen de achtergrond van het herlevende antisemitisme in Europa. Er ontspon zich een correspondentie tussen de voorzitter van Yachad en ds Bijzet. Ds Bijzet gaf aan zich niet te
herkennen in de beoordeling van zijn uitspraken. Hij neemt beslist afstand van elke vorm van antisemitisme. Bij dezen geven wij dat graag aan u door.

Bankrekeningnummer

Yachad is een commisie onder de kerkenraad van Ommen-West.
Daarom is bankrekeningnummer NL34 RABO O348 9996 23 op naam van Ommen-West.
Alle transacties graag met vermelding van “Yachad”.

 

Witterstraat 21, 9401 SE  ASSEN, Tel. 0623 540 062
info@yachad.nlwww.yachad.nl
IBAN: NL34 RABO 0348 9996 23 tnv Yachad te Ommen.
Mijn gegevens aanpassen
Mij uitschrijven voor deze nieuwsbrief