Nieuwsbrief zomer 2020

Van de voorzitter.

Israël- organisaties werken samen voor noodhulp.

Op initiatief van de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden is het “Noodhulp Israël fonds” opgericht. Het werk van verschillende organisaties van Messiasbelijdende joden kwam in problemen door de strenge corona lockdown in het land. Op de website van de stichting (www.noodhulpisrael.nl) zijn de projecten die noodhulp hebben aangevraagd vermeld. Via een zorgvuldige screening worden aanvragen opgenomen in de projectenlijst. Per project of door een algemene gift kan het werk van deze organisaties doorgang vinden. Tot en met 20 juni was meer dan € 57.000 toegezegd of betaald, terwijl meer dan € 190.000 werd aangevraagd. Yachad ondersteunt dit initiatief van harte. Het is belangrijk dat door Messiasbelijdende Joden in Israël de liefde van God wordt doorgegeven, juist in crisistijd.

De lockdown wordt geleidelijk afgebouwd, maar onze contacten melden ook alweer opschaling, omdat besmettingen recent toenemen. Wanneer het reizen naar Israël weer mogelijk is, blijft nog onduidelijk.

Deze samenwerking leidt naar verwachting ook tot meer contact tussen de diverse Israël- organisaties, zodat betere afstemming kan plaatsvinden.

Yachad steunt het werk onder vluchtelingen in Arad

 Het Yachad bestuur besloot € 1000 noodhulp te geven voor het werk van Yoyakim Figueras onder vluchtelingen in Arad. Door de lockdown kunnen de (veelal illegale) vluchtelingen niet werken in de stad en zijn ze voor huur en levensonderhoud in deze periode totaal afhankelijk van giften.  Per maand is zeker € 2300 nodig om ze te helpen. Tijdens ons werkbezoek in 2019 is ervaren hoe Yoyakim de kinderen van deze vluchtelingen samen met kinderen van bedoeïenen bekend maakt met de Bijbel en zo een duidelijk getuigenis is voor ook de (harde, soms onbarmhartige) Joodse omgeving.

Preekvoorzieners opgelet!

Hoe belangrijk het is om Gods trouw in het verbond uit te dragen als hoofdlijn van het Evangelie, is voor Yachad een voortdurende motivatie. Als christenen bouwen we voort op wat God met Israël begonnen is en we verwachten alles van Hem. Als onderdeel van een pakket dat Yachad aan de kerken aanbiedt, is er nu de mogelijkheid om via Yachad een predikant die goed in dit thema is ingevoerd te vragen voor een preekbeurt. Yachad zal het uiterste doen om in uw aanvraag te voorzien. Neem contact op met ons bestuurslid Inge Rozema:  06-

Kerkenpakket Yachad in de maak voor uw gemeenteproject 2020/21.

Er is veel te leren van de Joodse inzichten zoals die in het Oude Testament zijn overgedragen. De rijkdom daarvan kan ook het gemeenteleven in onze tijd inspireren en opbouwen. Een jaarthema over “Israël en Kerk” kan veel verdieping van het geloofsleven opleveren. Zowel vanuit TU Kampen als de deputaten Kerk en Israël van de Christelijk Gereformeerde kerken werd in de afgelopen tijd het materiaal van Yachad (en Stevaj) aangevuld. Samen met de diensten die Yachad geeft voor (jongeren-) reizen, bezoeken (aan Amsterdam, synagogen e.d.), Seder-maaltijden, catechesemateriaal, films e.d. wordt dit verwerkt in een vernieuwd “kerkenpakket”, waarmee gemeenten hun voordeel kunnen doen.

Projectensteun: voor uw collecterooster!

Het werk van Messiasbelijdende Joden om het Evangelie over te dragen aan volksgenoten verdient onze hartelijke steun. Daarom ondersteunt ook diverse projecten in Israël en Nederland. Door dit op te nemen in uw collecterooster levert ieder een bijdrage aan het werk en kan het werk ook in gebed opgedragen worden.  Met name de projecten met CWI in Nederland, het boekrol project met de Israël Bible Society, de jongerenreis van Ommen en onze samenwerking met Voice in the Wilderness kunnen als concrete doelen dienen. Voor actuele en nadere info kunt u altijd contact met ons opnemen.

Persbericht, 1 mei 2020

Stichtingen starten noodhulpactie Israël

Een aantal Nederlandse Israëlorganisaties gaan gezamenlijk noodhulp verlenen aan diverse projecten in Israël.

Aanleiding voor de noodhulp zijn de zorgelijke signalen die de organisaties ontvangen van partners in Israël als gevolg van de coronacrisis. Recent bijvoorbeeld maakte de Messiaanse bassischool Makor HaTikvah in Jeruzalem bekend dat de inkomstenstroom zwaar onder druk staat. Als niet wordt ingegrepen, komt het voortbestaan van de school in gevaar. Hetzelfde geldt voor tal van andere grotere en kleinere (humanitaire) projecten van lokale Messiaanse en Arabisch-christelijke gemeenten. Ook de diaconieën van veel gemeenten verkeren in zwaar weer.

Messiaanse Joden en Arabische christenen worden dubbel geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Zij hebben niet alleen te maken met verminderde (collecte)inkomsten vanwege de slechte lokale omstandigheden (inmiddels is 25 procent van de Israëli werkeloos). Ook de donaties uit het buitenland nemen sterk af. Deze buitenlandse donaties vormen een belangrijke inkomstenbron van de kleine Arabisch-christelijke en Messiaans-Joodse gemeenschap in Israël.

Efficiënt

Het initiatief om als Nederlandse organisaties gezamenlijk te opereren, is genomen door Stichting Steun Messiasbelijdende Joden, Steunfonds Israël/Isaäc Da Costa en het Centrum voor Israëlstudies. Andere participanten zijn: het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten, de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk, het Comité Gemeentehulp Israël en Yachad. Mogelijk sluiten andere organisatie zich nog aan.

Woordvoerder Herbert Bulten: ’We willen als christelijke organisaties in Nederland juist nu klaarstaan voor onze Joodse en Arabische vrienden. Omdat we als Israëlorganisaties deels dezelfde projecten steunen, hebben we besloten om de handen ineen te slaan. Daardoor vergroten we de solidariteit, kunnen we de noodhulp efficiënter inzetten en houden we met elkaar het overzicht.’

 Actiewebsite

De organisaties hebben een speciale website gelanceerd: www.noodhulpisrael.nl. Op de site is zichtbaar gemaakt welke specifieke projecten extra steun nodig hebben en om welk bedrag het gaat. Belangstellenden kunnen via een link op de website een donatie overmaken. Het is ook mogelijk om direct een gift over te maken op het gezamenlijke rekeningnummer NL56 RABO 0353 8986 00 o.v.v. Noodhulp Israël.

De initiatiefnemers van de noodhulpactie beoordelen de ontvangen noodhulpaanvragen en zien toe op de juiste besteding van de gelden.

>>noodhulpisrael.nl

Voor meer informatie over de noodhulpactie kunt u terecht bij:

Herbert Bulten, directeur Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en een van de initiatiefnemers van Noodhulp Israël.

Tel: 0341-844 696 / 06-21295458
Email: hbulten@messiasbelijdendejoden.nl

Desgewenst kunnen wij u ook aan contactgegevens helpen van Israëlische partnerorganisaties.

Bovenstaande contactgegevens zijn niet bestemd voor publicatie. Bijgevoegd fotomateriaal is vrij te gebruiken, mits met de volgende bronvermelding: Foto: stichting SSMJ

Meer informatie over de participerende stichtingen, zie:

Steunfonds Israël/Isaäc Da Costa: www.steunfondsisrael.nl

Centrum voor Israëlstudies: www.hetcis.nl

Stichting Steun Messiasbelijdende Joden: www.messiasbelijdendejoden.nl

Deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten: www.dep-israel.nl

Commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk: www.commissie-israel.nl

Comité Gemeentehulp Israël: www.cgi-holland.nl

Yachad: www.yachad.nl

 

 Boekrol Bible Society Jeruzalem

 

 

 

 

 

 

Hoor, een stem zegt: “Roep!”

En een stem antwoordt: “Wat zou ik roepen?”

De mens is als gras, hij bloeit als een veldbloem.

Het gras verdort en de bloem verwelkt

Wanneer de adem van de Heer erover blaast.

Ja, als gras is dit volk

Het gras verdort en de bloem verwelkt,

Maar het woord van onze God houdt altijd stand.

Jesaja 40:6-8

Een project dat via het werkbezoek op ons pad kwam, is het verzoek om een geschikt (vitrine)kast te verkrijgen voor een zeer waardevolle boekrol. Deze lag verborgen in een grafkist die de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Fürth heeft overleefd. Dit in tegenstelling tot de 2000 Joodse bewoners van dit stad. Het is vanwege de kristallnacht begraven. De moordenaars in het derde rijk joegen niet alleen miljoenen joden de dood in maar vernietigden ook hun synagogen. Daarom werden de meest heilige Thorarollen zoveel mogelijk verstopt. Dit is er dus één van.

De 300 jaar oude boekrol krijgt een ereplaats in het pand van de Bible Society Israel nabij het centrum van Jeruzalem. Yachad heeft 9000 euro ter beschikking gesteld voor een passende (vitrine)kast waarmee deze boekrol permanent tentoongesteld kan worden. Deze expositie zal de aandacht trekken van orthodoxe Joden, die in deze boekhandel en uitgeverij meer kunnen horen over Jezus Christus, het Levende Woord.

Wilt u bijdragen aan dit bijzondere project? Ook in het kader van 75 jaar bevrijding is het mooi iets te kunnen betekenen. Namens Victor Kalisher (directeur) alvast hartelijk dank!

Asaf Pelled

Twee weken geleden is Asaf Pelled, onze joodse evangelist in Nederland (Europa) naar Antwerpen geweest om de joodse bevolking daar te bereiken. Dit is zijn verhaal:

Moishe verrassen!

Tijdens een recente outreach in de joodse buurt van Antwerpen had ik een interessante ontmoeting met Moishe, een chassidische jongeman, die zijn zoon van school ophaalde.

Mag ik u deze flyer aanbieden? Vroeg ik Moishe in het Engels, toen hij dichterbij kwam. Ik hield een tractaat waar op de voorkant het woord Messias in grote letters stond.

Hij weigerde beleefd. We hebben onze Torah al; rechtvaardigde hij zijn weigering.

Het is belangrijk om een gentelman te zijn in evangelisatie en ‘nee’ serieus te nemen.

Tegelijkertijd is een nee niet altijd het laatste antwoord in evangelisatie, dus we moeten trouw en volhardend zijn.

Terwijl hij wegliep, riep ik naar Moishe in het Hebreeuws: ‘Neemt God genoegen met wat jij genoeg vindt?’

Daarop draaide Moishe zich tot mijn verbazing om en liep terug naar mij.

Ik heb al vele gesprekken met ultraorthodoxe mensen gevoerd, daarom verwachtte ik een zeer verhit gesprek, maar Moishe was een heel zachtaardige man en het gesprek was heerlijk.

Ok, waar gaat het over? Informeerde hij.

Jesjoea is de Messias en hij is onze enige hoop, antwoordde ik snel.

Maar dat is tegen Torah! Riep Moishe uit

Op welke manier? vroeg ik.

Er is maar één God.

Daar ben ik het mee eens.

Ja, hield Moishe aan, maar riboei rasjoe’jot (meerdere krachten, d.w.z. dualisme) is verboden.

Dat is waar, maar we geloven dat er maar één God is, en ik reciteerde de Sjema (Hoor oh Israël… Deut. 6:4).

Precies! Riep hij uit: God is één en één alleen, en die man (rabbijnse manier om naar Jezus te verwijzen) werd later aanbeden als God.

Nee, corrigeerde ik hem, Jesjoea werd binnen de tijd geboren – het Woord werd met vlees bekleed, maar is eeuwig. Dus de Zoon, Jesjoea, bestond voor altijd, in harmonie met de Vader.

Hoe is dat Echad (verwijzend naar de verklaring van Gods eenheid in de Sjema)?! Drong Moishe aan.

Echad is simpelweg geen verklaring dat God een ondeelbare eenheid is. Net zoals bij de schepping avond en morgen een dag vormden, Adam en Eva één vlees werden en de twaalf stammen één natie waren, zo is ook de Sjema niet in tegenspraak met Gods drie-enige natuur.

Verrassend genoeg accepteerde hij mijn uitleg.

Verrassend ook, dat Moishe geen last had van het feit dat zijn zoon tijdens het hele gesprek aanwezig was, en zelfs niet van het feit dat andere leden van de gemeenschap langzamer liepen om mee te luisteren met ons gesprek.

Moishe maakte echter een gedachtesprong: je hebt nog steeds geen bewijs van wat je beweert over die man!

Ik vertelde dat vervulde profetieën een belangrijk bewijs zijn van de waarheid van het Goede Nieuws van de Messias en wees erop dat een ander belangrijk bewijs is van de talloze veranderde levens, veranderd door het evangelie.

Moishe heeft me veel tijd gegeven en had nu veel om te overdenken, dus sloot ik het gesprek af en bedankte hem voor de tijd die hij met me had doorgebracht.

Toen we afscheid namen, vertelde ik dat de echte vraag niet de vraag is die we elkaar stellen, maar de vraag die we stellen als we alleen zijn en ’s avonds in de spiegel kijken. Is het genoeg voor God?

En daarmee gingen we uit elkaar.

Bid alstublieft voor Moishe. Omdat chassidische mensen zelden hun contactgegevens geven, vermeed ik die vraag, omdat ik nu wist waar ik hem weer kon ontmoeten. Bid ook of een hernieuwde ontmoeting, want ik ben van plan om regelmatiger naar Antwerpen terug te keren en zal naar hetzelfde gebied gaan om hem opnieuw tegen het lijf te lopen.

Wilt u Asaf steunen? Dat kan!

https://www.werkersindewijngaard.nl/projecten/christian-witness-to-israel/

U kunt ook direct zijn nieuwsbrief ontvangen:

https://cwi.us2.list-manage.com/subscribe?u=aaf4f1b06a88394101c15d94e&id=5372b4426c

En wilt u hem over zijn werk horen dan zijn er via facebook filmpjes te zien:

https://www.facebook.com/watch/CWI1842/

 

Joodse feestdagen 2020

Donderdag, 29 juli Tisha B’Av Deze dag herdenken de Joden de verwoesting van de (2e) tempel in Jeruzalem in het jaar 70 na Christus door de Romeinen. Maar ook andere rampspoeden die het Joodse volk in de geschiedenis zijn overkomen, bv de terugkeer van de verspieders die Mozes had uitgezonden. Zij geloofden niet dat God het beloofde land zou geven en het volk met hen. Ook de verwoesting van de eerste tempel door Nebukadnessar vond op deze datum plaats. Maar ook de deportaties vanuit het getto van Warschau door de Nazi’s vonden toen plaats.

Woensdag 18, 19 en 20 september Rosh Hashana  Joods nieuwjaar. De Joden wensen elkaar een zoet nieuwjaar met zoete gerechten en goede wensen.

Maandag 21 september Gedaliah Fast Het vasten van Gedalia, is een kleine Joodse vastendag van zonsopgang tot zonsondergang om de moord op Gedalia, de rechtvaardige gouverneur van Juda, te betreuren. Zijn dood maakte een einde aan de Joodse autonomie na de vernietiging van de Eerste Tempel.

Zondag 27 en maandag 28  september Yom Kippur Grote Verzoendag. Een van de belangrijkste Joodse feesten, ernstig maar niet verdrietig. Verzoening met God en de medemens. Komend jaar zijn er weer nieuwe mogelijkheden om het goed te doen. Een vastendag, ’s avonds wordt het Kol Neidre gebed gebeden.

Zondag 4 oktober  +voorber avond. Sukkot (7 dagen) Loofhuttenfeest. 7 dagen staat de loofhut opgesteld om de tocht door de woestijn te herdenken en te vieren. Men verwacht de Messias en leeft, als het kan in een hut. Ook is het een oogstfeest en worden andere volken uitgenodigd om de Heer te loven.

Zaterdag, 3. oktober Shemini Atzeret / Simchat Torah feest van de wet.

Vrijdag 11 december Hanukkah 8 dagen Chanoeka. Feest van de herinwijding van de tempel, ook wel het lichtjesfeest.

Vrijdag, 25 december Asarah B’Tevet (Tenth of Tevet) de rouwdag over de verovering van de tempel door Nebukadnessar.

Rondleiding in de sjoel in Groningen dd 15 juni 2020.

Op deze datum hadden predikanten uit de classis Assen een afspraak voor een rondleiding in de sjoel in de Folkingestraat in Groningen. Rond 10 uur waren er 7 theologen en 1 echtgenote aanwezig. Vanwege corona konden we de rondleiding door de Joodse buurt rond de Folkingestraat niet doen, maar binnen werd het een heel gezellige en leerzame gebeurtenis. De rondleider vertelde een boeiend verhaal over de geschiedenis van het gebouw, het Joodse leven in Stad, de religie en gewoonten van de orthodox Joodse gemeente van Groningen en omgeving. Er kwamen vragen en opmerkingen, het was een levendige gebeurtenis. De dame en de 7 theologen wisten niet dat de minjan/ de 10 benodigde aanwezige mannen (“rechtvaardigen”), nodig voor een dienst, afkomstig is uit de geschiedenis van Abraham die tot God bidt rond de verwoesting van Sodom en Gomorra. Samen  hebben we het mikwe, het rituele bad, bekeken en gesproken over de voor- en nadelen van rituele reiniging.

Rondleider: Carel Pool