Werkbezoek Yachad februari 2022
In februari 2022 brachten de predikanten Ruud ter Beek en Jan-Henk Soepenberg een werkbezoek aan Israël. Het was voor onze contacten daar het eerste bezoek van buitenaf, sinds het begin van de coronapandemie. Reden voor het bezoek was de presentatie van de thorakast die door Yachad werd gefinancierd en in “Te Bible Society in Israel” in Jeruzalem een mooie plek heeft gekregen. Daarnaast hadden we gelegenheid om bij te praten met Victor Kalisher (directeur van “The Bible Society in Israel”) en met David Zadok (directeur uitgeverij HaGèfèn), over projecten waar financiële ondersteuning voor nodig is. En natuurlijk waren we ook benieuwd hoe het gaat met de Qol BaMidbar gemeente in Jeruzalem, waarmee Yachad vele jaren contact onderhoudt.

De thora-kabinetskast in “The Bible Society in Israel”
Yachad heeft de kabinetskast gefinancierd, waarin een zeer speciale thora-rol uit het Duitse Erfürt permanent wordt tentoongesteld. Deze rol heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, terwijl de hele Joodse gemeenschap van Erfürt werd uitgeroeid. Alleen daarom al is de rol van grote emotionele waarde. Links en rechts van de rol zijn in de kabinetskast gouden Hebreeuwse letters te lezen: ‘Heb de HEER uw God lief boven alles en heb uw naaste lief als uzelf’. Via deze rol en de ter plekke aanwezige documentatie over de Joodse roots van het christelijk geloof en het Nieuwe Testament, worden met belangstellenden gesprekken gevoerd over de betekenis van de Bijbel. Op de site van Yachad is een filmpje te vinden, waarin Victor Kalisher meer uitleg over deze bijzondere thorarol geeft.

Pand van de Bible Society  / De nieuwe kabinetskas met thorarol 

Ondersteuning Nieuwe projecten van “The Bible Society in Israel”
In een gesprek met Victor Kalisher werden we bijgepraat over projecten waar hij en zijn team momenteel mee bezig zijn. Een intensief en tijdrovend project is de vertaling van de Hebreeuwse Bijbel in modern Hebreeuws. Er bestaat een wereld van verschil tussen het oud Hebreeuws (de taal van de Bijbel) en het hedendaagse Hebreeuws. Daardoor is de Bijbel moeilijk toegankelijk voor mensen van nu. Daarom vindt Yachad dit een belangrijk project om te steunen. Naar verwachting zal het in 2023 worden afgerond. Ook gaan we de ontwikkeling van een app mee mogelijk maken, waarin de Hebreeuwse Bijbel met zes moderne talen vergeleken kan worden, met ook dwarsverbindingen en aantekeningen.

Victor Kalisher, directeur van The Bible Society in Israel

Uitgeverij HaGèfèn van David Zadok
In het pand dat uitgeverij HaGefen (‘De Wijnstok’) heeft betrokken beneden in het  kerkgebouw in Kanot, kregen we informatie over kerkelijke ontwikkelingen en projecten waar David Zadok aan werkt. De gemeente van Kanot is veelkleurig. De laatste tijd zijn Joden uit Peru tot de gemeente  toegetreden. Er wordt door voorganger Zadok geïnvesteerd in nauwere samenwerking met andere Joodse gemeenten van gereformeerd-reformatorische signatuur. Het betreft 9 gemeenten, waarvan 2 of 3  Russisch sprekend zijn. Er wordt gewerkt aan een eigen confessie vanuit Joods perspectief. Als projecten waar steun voor nodig is, komen in aanmerking: materialen voor toerusting, geloofsverdieping en nieuwe uitgaven van kinderbijbels.

Ds David Zadok met nieuwe kinderbijbels

De gemeente Qol baMidbar (‘Stem in de woestijn’)
Het was heel fijn de groeten van Yachad te kunnen overbrengen aan de gemeente ‘Stem in de woestijn’. We maakten daar een avondmaalsdienst mee. Josh Simon vertelde hoe de gemeente momenteel 20 leden telt. In de coronatijd werden de diensten via Zoom gehouden, ook vanuit Nederland hebben we af en toe meegekeken. Zo bood coronatijd ook kansen.

Yachad denkt na hoe we deze gemeente verder kunnen ondersteunen, zoals het mee mogelijk maken van een theologische studie door Josh, waarvoor we een bedrag hebben gereserveerd.

Josh Simon / de huisgemeente van Josh Simon

Overige contacten
Behalve deze vaste projecten hadden we ook andere ontmoetingen, waaronder met Albert Groothedde, die namens het Centrum voor Israelstudies als consulent in Jeruzalem werkzaam is. Hij is  uitgezonden door de Christelijke Gereformeerde Kerk, de IZB en de Christelijke Hogeschool Ede. Ook bezochten we een aantal theologische kennisinstituten, om te verkennen welke mogelijkheden voor uitwisseling voor theologiestudenten uit Nederland. Er zijn interessante mogelijkheden, zoals het Caspari Center (www.caspari.com) en Jerusalem University College (voorheen: The Institute of Holy Land Studies).

We kijken terug op een intensief en opbouwend bezoek, met duidelijke mogelijkheden voor Yachad om projecten te blijven ondersteunen.

Jan-Henk Soepenberg, voorzitter Yachad (predikant GKv Assen-Zuid)
Ruud ter Beek, lid raad van toezicht en advies (em. predikant GKv Leusden)